Srebrenitsa Soykırımı'nın 31. yılında kimlikleri tespit edilen 10 kurban daha Potoçari Anıt Mezarlığı'nda gözyaşlarıyla toprağa verildi. Düzenlenen anma töreninde uluslararası topluma adalet ve hafızayı canlı tutma çağrısı yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajı okundu
Birleşmiş Milletler'in eski üssü olan Potoçari'deki anma programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş okudu. Mesajda, Srebrenitsa Soykırımı'nın unutulmaması gerektiği vurgulanırken, Bosna Hersek'in toprak bütünlüğüne verilen desteğin süreceği belirtildi.
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Denis Becirovic ise soykırımın tüm dünyanın gözü önünde işlendiğini belirterek uluslararası toplumun yaşananlardan ders çıkarması gerektiğini söyledi.
10 kurban gözyaşları arasında defnedildi
Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic'in kıldırdığı cenaze namazının ardından 10 soykırım kurbanı yakınlarının gözyaşları arasında toprağa verildi. Bakan Göktaş da ailelerle bir araya gelerek taziyelerini iletti.
Bu yıl defnedilen kurbanlarla birlikte Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilen soykırım kurbanlarının sayısı 6 bin 782'ye yükseldi.
Srebrenitsa'da yaşananlar unutulmuyor
11 Temmuz 1995'te Ratko Mladić komutasındaki Sırp birliklerinin Srebrenitsa'yı işgal etmesinin ardından en az 8 bin 372 Boşnak erkek ve çocuk katledildi. Toplu mezarlara gömülen kurbanların kimlik tespit çalışmaları yıllardır sürerken, kimliği belirlenenler her yıl 11 Temmuz'da düzenlenen törenlerle Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa veriliyor.
Bugün hâlâ 1000'den fazla soykırım kurbanının cenazesine ulaşılamamış durumda. Bu nedenle yeni kimlik tespitleri yapıldıkça defin törenleri gerçekleştirilmeye devam ediyor.