Bitlis Devlet Hastanesi, önemli bir cerrahi başarıya imza attı. 70 yaşındaki N. Kandaş, makattan kanama şikayetiyle hastaneye başvurdu. Yapılan endoskopik incelemeler sonucunda, kalın bağırsakta kanserle uyumlu bir kitle ve çok sayıda kanser öncüsü polip tespit edildi. Bu durumun ardından hastaya, kapalı yöntemle ameliyat kararı alındı.
Ameliyatın Detayları:
Ameliyat, yaklaşık 7,5 saat sürdü ve karın bölgesinden açılan 5 küçük giriş noktasından gerçekleştirildi. Bu ileri laparoskopik yöntemle, kalın bağırsağın tamamı alındı. Apósun ardından, genel durumu iyi olan Kandaş, servisinde takibe alındı. Bu operasyon, yaşlı hastalarda bağırsak kanseri tedavisinde kapalı cerrahi yöntemlerin uygulanabilirliğini de gözler önüne serdi.
Uzmanların Değerlendirmeleri:
Bitlis Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Ozan Korkmaz, hastanın tedavi süreci hakkında bilgi verdi. Kanser taramalarının erken tanı açısından kritik önem taşıdığını vurgulayan Korkmaz, ‘Ameliyatımız, kanser tarama programlarının zamanında yapılmasının gerekliliğini bir kez daha gösterdi,’ dedi. Korkmaz, ayrıca ameliyat sürecinde kendisine yardımcı olan tüm sağlık çalışanlarına teşekkür etti.
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Niyazi Sefa Koçak da, hastanın başvuru sürecindeki incelemeleri anlatarak, zorlu ama başarılı bir operasyon gerçekleştirdiklerini ifade etti. Koçak, ‘Bu tür kapalı kanser ameliyatı burada ilk kez yapılmış olup, oldukça riskli bir müdahale olduğu için tecrübemizi konuşturarak hastamızı bilgilendirdik. Şu an hastamızın durumu iyi,’ sözlerine ekledi.
Hastanın kendisi de, sürekli ağrı hissetmesi nedeniyle hastaneye geldiklerini ve operasyon sonrası sağlığının iyi olduğunu belirtti. Kandaş, ameliyatı gerçekleştiren doktorlara ve sağlık personeline teşekkür etti.

Bitlis’te 70 yaşındaki hastaya 7,5 saatlik kapalı bağırsak ameliyatı