İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Açlık sınırı asgari ücreti aştı ama Bakan Işıkhan'a göre aşırı yoksulluk veya açlık sınırı içinde yaşayan kişi yokmuş

Açlık sınırı asgari ücreti aştı ama Bakan Işıkhan'a göre aşırı yoksulluk veya açlık sınırı içinde yaşayan kişi yokmuş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in sorularını yanıtlayan Bakan Işıkhan asgari ücretin 11 bin 402 lira olduğuna dikkat çekerek, aşırı yoksulluk veya açlık sınırı içinde yaşayan kişi olmadığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2024 yılına ait bütçesinin görüşüldüğü, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, Bakan Vedat Işıkhan'a dikkat çeken sorular yöneltti. Gürer'in sözlü sorularına ise Bakan Işıkhan yazılı yanıt verdi.

Geçtiğimiz gün açıklanan DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), raporuna göre açlık sınırı 12 bin 928 TL’ye yoksulluk sınırı ise 44 bin 718 TL’ye ulaştı.

Dört kişilik bir ailenin aylık mutfak harcamasını kapsayan açlık sınırı asgari ücreti aşmışken Bakan Işıkhan'ın verdiği yanıt "Aşırı yoksulluk veya açlık sınırı içinde yaşayan kişi bulunmamaktadır” ifadeleri oldu.

Gürer'in Bakan Işıkhan'a yönelttiği sorular şöyle:

Sayın Bakan'a dünyada tahminen 214 milyon çalışanın aşırı yoksulluk içinde yaşadığını sunumunuzda ifade ettiniz. Dünyayı tahmin ettiğinize göre Ülkemizde çalışıp aşırı yoksulluk içinde yaşayan sayısı kaçtır?

Açlık sınırı altında kaç çalışan ücretli bulunmaktadır?

Ağustos itibarıyla açıkladığınız istihdam sayısına çırak, stajyer, toplum yararı projesi gibi güvencesiz çalışanlar dâhil midir?”

‘AŞIRI AÇLIK VEYA YOKSULLUK İÇİNDE YAŞAYAN YOK’

CHP Milletvekili Gürer'in sözlü sorularına, Bakan Işıkhan yazılı yanıt verdi.

Işıkhan Türkiye'de asgari ücretin 11 bin 402 lira olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemizde, asgari ücret net 11.402,32 TL olup; bu kapsamda çalışıp aşırı yoksulluk veya açlık sınırı içinde yaşayan kişi bulunmamaktadır” dedi.

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Işıkhan'ın Türkiye'de açlık ve yoksulluk sınırında yaşayan vatandaşın bulunmadığı yönündeki açıklamasının şaşırtıcı olduğunu belirtti.

TÜİK’in her ay açıkladığı Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçlarında kullanılan istihdam tanımı uluslararası standartlara uygun olduğunu belirten Bakan Işıkhan; yevmiyeli, ücretli, maaşlı, kendi hesabına, işveren ya da ücretsiz aile işçisi olarak referans dönemi içinde en az bir saat bir iktisadi faaliyette bulunan kişilerin istihdamda sayıldığını belirtti.

Sezon dışı dönem nedeniyle referans haftasında işlerinin başında olmayan sezon dışı dönemde görev ve sorumluluklarını yerine getiriyorlarsa istihdamda kabul edildiğine dikkat çeken Bakan Işıkhan, “Diğer nedenlerle referans haftasında işlerinin başından olmayan kişiler 3 ay ve daha kısa süre içinde işlerinin başına geri döneceklerse istihdamda kabul edilmektedir” dedi.

Işıkhan “Üretici kooperatifi üyeleri ile mesleki bilgilerini artırmak amacıyla (çırak, stajyer vb.) bir işletmede çalışanlar belirli bir menfaat (maaş, emekliliğe ilişkin sosyal sigorta prim ödemesi, cep harçlığı vb.) elde ediyorlarsa istihdamda kabul edilmektedir” açıklamasında bulundu