“Savcıların Görevini Yapmamasını Beklemek Hukuk Devletiyle Bağdaşmaz”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara’da katıldığı İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in soru önergesine yanıt vereceklerini belirten Tunç, belediyelere yönelik soruşturmalara dair “Cumhuriyet savcıları görevini yapıyor” dedi.

“CHP soruşturmayı siyasi algıya dönüştürmeye çalışıyor”
CHP lideri Özgür Özel’in dosya içeriğini bilmeden önyargılı açıklamalarda bulunduğunu dile getiren Bakan Tunç, “Soruşturmaları siyasi soruşturma gibi göstermeye çalışmak doğru değil. Bunları Cumhurbaşkanımızla ilişkilendirmeye çalışarak algı operasyonu yapıyorlar. Ortada adli bir soruşturma var” ifadelerini kullandı.

“Yargı hepimizin yargısıdır”
Tunç, ihbar ve deliller karşısında savcıların harekete geçmek zorunda olduğuna işaret ederek, “Savcıların görevini yapmamasını beklemek hukuk devletiyle bağdaşmaz. Cumhuriyet savcıları görevlerini yapıyor. Soruşturmaların seyrini beklemek durumundayız. Yargıyı rahat bırakmamız lazım” dedi.

“Türkiye’de ikili hukuk sistemi yok”
Türkiye’nin demokratik hukuk devleti olduğunu vurgulayan Bakan Tunç, “Türkiye’de ikili hukuk sistemi yoktur. Tek bir hukuk sistemi vardır, o da demokratik hukuk sistemidir” açıklamasında bulundu.

Rabia Naz davası ve AYM kararı
Rabia Naz Vatan’ın ölümüyle ilgili Anayasa Mahkemesi kararına da değinen Tunç, “AYM tazminata hükmetti, yeniden yargılama kararı vermedi. Ancak gerekçeler önemlidir, yargı mensuplarımız bunları inceleyecek ve karar verecektir” dedi.

Yeni düzenlemeler yolda: Çocuk yargılamaları ve 11. Yargı Paketi
15-18 yaş grubundaki çocukların ağır suçlarında ceza indirimine kademelendirme getirilmesini tartıştıklarını belirten Tunç, “Alternatifli taslak çalışmalarımız var, 11. Yargı Paketi’ne yetişecek” açıklamasını yaptı.
Ayrıca düğün ve kutlamalarda silah atanlara yönelik ağır cezaların geleceğini duyuran Tunç, “Meskun mahalde silah atanlara ceza getirilecek, kutlama günlerinde ceza yarı oranında artırılacak. Trafikte yol kesenlere yönelik de yeni bir suç tanımı yapılacak” ifadelerini kullandı.

“Adalet hizmetlerinde çıtayı yükselteceğiz”
Fuar açılışında da konuşan Tunç, “Ülkemizin 81 iline adalet hizmetlerimizi daha da yukarıya taşımak ve vatandaşlarımızın yargıya güvenini artırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.