Adalet Bakanı Akın Gürlek imzasıyla 81 ildeki 175 ağır ceza Cumhuriyet Başsavcılığına "Ailenin, Gençlerin ve Toplumun Genel Ahlâka Aykırı ve Olumsuz Etkileyen İçerik ve Oluşumlardan Korunması" konulu bir genelge gönderildi.
Genelgede, özellikle çocukları ve gençleri hedef alan müstehcen ve suç içerikli faaliyetlere ilişkin ihbarların gecikmeksizin değerlendirilmesi istendi. Bu kapsamda dijital delillerin derhal tespit edilerek muhafaza altına alınması, gerekli hallerde ise içerik çıkarma ve erişim engelleme tedbirlerinin uygulanması talimatı verildi.
Örgütlü Suç Hükümleri Ve Eş Zamanlı Mali Soruşturma
Genelge doğrultusunda organize yapı şüphesi bulunan durumlarda örgütlü suç hükümlerinin uygulanması, suçtan gelir elde edildiğine dair emarelerin mevcudiyetinde ise eş zamanlı mali soruşturma yürütülmesi istendi. Mağdur çocukların ikincil örselenmesini önleyecek koruyucu tedbirlerin eksiksiz uygulanması ve ilgili kurumlarla sürekli koordinasyon sağlanması gerektiği vurgulandı.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortaya koyduğu 2026-2035 Aile ve Nüfus On Yılı vizyonu doğrultusunda aileyi, çocukları ve gençleri zararlı içeriklerden koruma mücadelesinin kararlılıkla sürdürüleceğini ifade etti. Gürlek, "Çocuklarımızın üstün yararı bizim için tartışmaya açık değildir" diyerek aile kurumunu ve gençlerin geleceğini hedef alan suç yapılanmalarına müsamaha gösterilmeyeceğini kaydetti.
"Sokaklar Güvende" Operasyonu İle 2 Bini Aşkın Şüpheliye Adli İşlem
Yeni eğitim öğretim yılının başladığı 14 Eylül'de ülke genelinde “Sokaklar Güvende” operasyonu başlatıldı. Bakan Gürlek, 78 Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmalar kapsamında 2 bin 447 şüpheli hakkında adli işlem gerçekleştirildiğini ve 148 eş zamanlı operasyon düzenlendiğini açıkladı. Uyuşturucu, yağma, silah ticareti, şantaj, kara para aklama ve yasa dışı bahis gibi farklı suç alanlarına yönelik operasyonlarda, suç örgütlerinin insan kaynağı ve finansman kapasitesinin ortadan kaldırılması hedefleniyor. Sosyal medya üzerinden gençleri etkisi altına almaya çalışan yapılara geçit verilmeyeceğini belirten Gürlek, sokakların suç örgütlerine bırakılmayacağını vurguladı.