Yeni Birlik Gazetesi Gündem Ağrı Dağı'nda sıcak hava balonu turizmi dönemi başlıyor

Ağrı Dağı'nda sıcak hava balonu turizmi dönemi başlıyor

Ağrı Dağı'nda terör olaylarının sona ermesinin ardından sıcak hava balonu turizmi başlamasıyla bölge ekonomisinin canlanması bekleniyor.

Ağrı Dağı bölgesinde turizmde yeni bir dönem kapılarını aralıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından onaylanan sıcak hava balonu turlarıyla birlikte, ziyaretçiler Ağrı Dağı ile tarihi İshak Paşa Sarayı’nı kuşbakışı izleme fırsatına sahip olacak. Bu projenin, bölge turizmine önemli bir katkı sağlaması hedefleniyor.

Doğubayazıt ilçesinde gerçekleştirilecek bu turizm faaliyetleri, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı. Ağrı Valiliği’nin önderliğinde Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ile yürütülen çalışmalar, SHGM tarafından gerçekleştirilen geniş değerlendirmelerin ardından sonuç verdi. Yaklaşık dört ay süren incelemeler sonucunda, özel bir firma tarafından gerçekleştirilen deneme uçuşlarının ardından bölgenin sıcak hava balonu uçuşlarına uygun olduğu resmen belgelendi.

Sıcak hava balonu turları, ziyaretçilere tarihi ve doğal güzellikleri farklı bir perspektiften görme imkânı sunacak. Projenin, hem yerli hem de yabancı turist sayısını artırarak bölge ekonomisine katkı sağlaması bekleniyor.

SERKA Ağrı Koordinatörü Gökhan Özince, Doğubayazıt’ın turizm potansiyelinin büyük olduğunu vurguladı. Ağrı Dağı'nın 2021 yılında yeniden tırmanışa açılmasının ardından bölgedeki turizm çalışmalarını artırdıklarını belirten Özince, daha önce gerçekleştirilen yamaç paraşütü uçuşunun Türkiye ve Avrupa rekoruna imza attığını hatırlattı. Geçtiğimiz yıl ise paramotor sporcularının bölgede uçuş gerçekleştirdiğini ifade etti. Özince, "Sıcak hava balonu projesine yoğunlaştık. Dört aylık bir çalışma sonucu SHGM’ye başvuruda bulunduk ve olumlu sonuç aldık" dedi.

Balon turizminin bölgeye sağlayacağı katkıların büyük olacağını dile getiren Özince, "Balon yükseldiğinde bir yandan Ağrı Dağı, diğer yandan İshak Paşa Sarayı gözlemlenebilecek. Bu durumu, tarihi ve kültürel açıdan büyük önem taşıyan iki değerin eş zamanlı izlenebilmesi olarak değerlendiriyoruz. Böylece ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunmayı umuyoruz. Bu yeni turizm modeli ile ilimizin gelir kaynaklarını artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Ayrıca, bölgedeki güvenlik durumunun da olumlu yönde geliştiğine dikkat çeken Özince, "Geçmişte terör olaylarıyla anılan Doğubayazıt, son yıllarda yürütülen güvenlik çalışmalarıyla tamamen arındırıldı. Artık bölgemizin sadece turizmiyle anılmasını hedefliyoruz. Tüm kurumlarla iş birliği yaparak çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

TERÖRDEN ARINDIRILAN AĞRI DAĞI’NDA BALON TURİZMİ BAŞLIYOR

TERÖRDEN ARINDIRILAN AĞRI DAĞI’NDA BALON TURİZMİ BAŞLIYOR

TERÖRDEN ARINDIRILAN AĞRI DAĞI’NDA BALON TURİZMİ BAŞLIYOR