Millî Eğitim Akademisi bünyesinde görev alacak sözleşmeli eğitim personeline ilişkin ek ders ücretlerinin netleşmesiyle birlikte, adayların en çok merak ettiği konu “AGS sözleşmeli eğitim personeli alımı ne zaman?” sorusu oldu. Akademide istihdam edilecek personelin haftalık ders yükü, görev alanı ve unvanına göre farklı ücretlendirme yapılacak olması, süreci daha da yakından takip edilir hale getirdi. Resmî düzenlemelerin tamamlanmasının ardından gözler Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak duyuruya çevrildi. AGS kapsamında yapılacak alım, eğitim camiasında önemli bir beklenti oluşturuyor.
AGS sözleşmeli eğitim personeli alımı ne zaman yapılacak?
Kamuoyuna yansıyan son bilgilere göre AGS sözleşmeli eğitim personeli alımı ne zaman yapılacak? sorusuna ilişkin takvim netleşmeye başladı. Türkiye Gazetesi yazarı Mahmut Özay’ın özel haberinde yer alan bilgilere göre, Millî Eğitim Akademisi’nde sözleşmeli eğitim personeli alımına ilişkin resmî duyurunun şubat ayının ikinci haftasında yayımlanması bekleniyor. Duyurunun ardından başvuru süreci, şartlar ve kontenjanlara ilişkin ayrıntıların Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ilan edilmesi öngörülüyor.
Millî Eğitim Akademisi’nde sözleşmeli eğitim personeli kimler olacak?
Millî Eğitim Akademisi çatısı altında görev alacak sözleşmeli eğitim personelinin nitelikleri yönetmelikle belirlendi. Bu kapsamda AGS bünyesinde istihdam edilecek kişiler arasında akademik ve mesleki deneyimi yüksek adaylar yer alacak. Buna göre;
Doktora veya daha üst akademik unvana sahip olanlar,
Öğretmen olarak görev yapan uzman öğretmen veya başöğretmen unvanlı personel,
En az lisans mezunu olmak kaydıyla, Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında 10 yıl ve üzeri hizmeti bulunan, bu sürenin en az 3 yılını şube müdürü ve üstü kadrolarda asaleten geçirenler,
AGS sözleşmeli eğitim personeli alımı kapsamında istihdam edilebilecek.
AGS sözleşmeli eğitim personeli alımı hangi birimleri kapsıyor?
Millî Eğitim Akademisi’nin eğitim faaliyetlerini yürütmek amacıyla hem Akademi hizmet birimlerinde hem de Akademi bünyesinde kurulan eğitim ve uygulama merkezlerinde sözleşmeli eğitim personeli görevlendirilecek. Bu personel, öğretmen eğitimleri, hizmet içi programlar ve mesleki gelişim faaliyetlerinde aktif rol üstlenecek. Böylece AGS, eğitim sisteminin niteliğini artırmayı hedefleyen uygulamaların merkezinde yer alacak.
İstihdam edilecek personelin belirlenme süreci nasıl olacak?
“Millî Eğitim Akademisi Sözleşmeli Eğitim Personeli Yönetmeliği”nin Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte, AGS sözleşmeli eğitim personeli alımı ne zaman sorusunun yanı sıra seçim sürecinin detayları da netleşti. Yönetmeliğe göre istihdam süreci farklı kaynaklardan yapılacak ve her bir grup için ayrı yöntemler uygulanacak.
2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu’na tabi öğretim üyesi kadrolarından yapılacak görevlendirmeler, Millî Eğitim Akademisi Akademik Kurulu’nun teklifleri arasından Bakan tarafından belirlenecek.
Bakanlık kadrolarında görev yapanlar arasından seçilecek adaylar için “Eğitim Personeli Değerlendirme Formu” esas alınacak. Bu değerlendirme sonucunda belirlenen adayların üç katı, sözlü sınava çağrılacak.
Bu grupların dışında kalan adaylar ise Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak yazılı veya sözlü sınav sonucuna göre belirlenecek.
Kontenjan ve görevlendirme planlaması nasıl yapılacak?
Sözleşmeli eğitim personeli olarak istihdam edilecek kişilerin iş ve işlemleri, görev yapılacak yerler, alanlar ve istihdam kaynağına göre ayrı ayrı planlanacak. Millî Eğitim Bakanlığı, her bir alan için belirlenen kontenjanları aşmayacak şekilde görevlendirme yapacak. Bu planlama, AGS’nin ihtiyaç duyduğu uzmanlık alanlarına göre şekillendirilecek.
AGS sözleşmeli eğitim personeli alımı neden önemli?
AGS sözleşmeli eğitim personeli alımı, Millî Eğitim Akademisi’nin yapısının güçlendirilmesi ve öğretmen yetiştirme süreçlerinin daha nitelikli hale getirilmesi açısından kritik bir adım olarak görülüyor. Akademide görev alacak eğitim personelinin deneyim ve akademik birikimi, eğitim programlarının içeriğine doğrudan katkı sağlayacak. Bu nedenle AGS sözleşmeli eğitim personeli alımı ne zaman yapılacak? sorusu, yalnızca adaylar değil, eğitim camiasının tamamı tarafından yakından izleniyor.
Şubat ayının ikinci haftasında yayımlanması beklenen resmî duyuruyla birlikte, başvuru süreci ve detayların netleşmesi bekleniyor. Adayların Millî Eğitim Bakanlığı ve Millî Eğitim Akademisi tarafından yapılacak açıklamaları takip etmeleri önem taşıyor.