Yeni Birlik Gündem AK Parti'den fon soruşturması açıklaması: 'Yargı görevini yapıyor'

AK Parti'den fon soruşturması açıklaması: 'Yargı görevini yapıyor'

Türkiye'nin gündemine oturan fon soruşturmasında AK Parti'den Meclis komisyonu çağrılarına cevap gelirken, mağduriyetlerin giderilmesi için 10 maddelik yeni yasa teklifi yolda. SPK ise binlerce yatırımcıyı rahatlatacak ara ödeme kararını duyurdu.

Kamuoyunun günlerdir yakından takip ettiği fon soruşturmasında siyasetin ve yargının hareketliliği sürüyor. Sürece dair Meclis çatısı altında bir araştırma komisyonu kurulup kurulmayacağı merak konusu olurken, iktidar kanadından net bir mesaj geldi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede adli sürecin halihazırda etkin bir şekilde yürütüldüğüne dikkat çekti. Güler, soruşturmanın tüm boyutlarıyla savcılık makamlarınca incelendiğini belirterek, "Şu aşamada TBMM bünyesinde bir araştırma komisyonu kurulmasına gerek görmüyoruz; yargı mekanizması zaten görevini yapıyor" ifadelerini kullandı.

Soruşturmada Çember Daralıyor: 85 Tutuklama

Siyaset cephesinde komisyon tartışmaları rafa kalkarken, adli makamların yürüttüğü tahkikat her geçen gün genişliyor. Adalet Bakanı Akın Gürlek’in 6 Ekim’de paylaştığı verilere göre, dev soruşturmada şu ana kadar 220 şüpheli hakkında yasal işlem başlatıldı ve bu kişilerden 85'i tutuklanarak cezaevine gönderildi. Sadece gözaltı ve tutuklamalarla sınırlı kalmayan süreçte, soruşturmaya adı karışan çok sayıda şahsın mal varlıklarına el konulduğu bildirildi. Ekiplerin üzerinde en çok durduğu konulardan birinin ise yurt dışına çıkarılan şüpheli para transferleri olduğu öğrenildi. Milyonlarca liralık hareketliliğin izi sürülüyor.

Mağdurlara Nefes Aldıracak 10 Maddelik Yasa Teklifi

Operasyonlar sürerken, süreçten olumsuz etkilenen binlerce yatırımcının mağduriyetini gidermek adına Ankara'da yasal bir düzenleme için düğmeye basıldı. Edinilen bilgilere göre AK Parti kurmayları, söz konusu fonların tasfiye sürecini hızlandırmak amacıyla 10 maddeden oluşan geçici bir kanun teklifi hazırladı. Yakın zamanda Meclis gündemine gelmesi beklenen bu kritik teklif, bir milyon liraya kadar olan varlıkların tasfiyesini içeriyor. Düzenlemenin yasalaşması halinde, sistemde parası kalan 455 bin 578 küçük ve orta ölçekli yatırımcının mağduriyetinin büyük ölçüde çözüme kavuşturulması hedefleniyor.

SPK'dan Ara Ödeme Formülü

Yasal düzenleme hazırlıkları sürerken, bir rahatlatıcı hamle de Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) geldi. Fonların nihai tasfiye sürecinin uzun sürebileceğini göz önünde bulunduran Kurul, yatırımcıların daha fazla beklemesinin önüne geçmek için önemli bir adım attı. SPK'nın aldığı yeni karara göre, fonlarda parası bulunan vatandaşlara tasfiye işlemlerinin tamamen bitmesi beklenmeden ara ödemeler yapılacak.