İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Akşener ve Davutoğlu'ndan parlamenter sistem açıklaması

Akşener ve Davutoğlu'ndan parlamenter sistem açıklaması

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İYİ Parti lideri Akşener'i ziyaret etti. Ziyaret sonrası basın toplantısında konuşan Davutoğlu "parlamenter sisteme geçişi Türkiye'nin geleceği açısından tek çözüm olarak görüyoruz" dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ortak basın toplantısı düzenledi. Ümit Özdağ'ın partiden ihracı sorulan Akşener "Sayın Özdağ konusu keşke böyle olmasaydı" dedi.

Davutoğlu ise açıklamasında parlamenter sistemin önemine değinerek "Gerçek anlamda bir parlamenter sisteme geçişi Türkiye'nin geleceği açısından tek çözüm olarak görüyoruz" dedi.

Akşener'in açıklamaları şu şekilde:

"Sayın Başkanın açıkladığı bu Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e dair yaptıkları çalışmaların sonuçlarını kamuoyuyla paylaştıktan sonra bizimle de paylaştılar. Bugün bir televizyon programında ben de söylemiştim. Bizim de anayasa şekliyle değil ama ‘Parlamenter Sistem’ dediğimiz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem diyoruz. Adını ne koyarsak koyalım Parlamenter Sistemin tasarımına yönelik vesayet sisteminin olmadığı, iktidar olmuş yürütmeyi götüren yapının da ayağına pranga yapılmadığı, kurumların itibarının olduğu hesap verilebilir ve şeffaflığın liyakat zorunluluğunun olduğu bir tasarım üzerinde biz çalışıyoruz.

"SAYIN ÖZDAĞ KONUSU KEŞKE BÖYLE OLMASAYDI"

Sayımız 36’ya düştü. Bütün bunların her birine elbette üzülüyorum. Herhangi bir milletvekili arkadaşımızı bir kenara bırakın normal bir üyemizin dahi istifa etmesi son derece bizi üzen bir durumdur. İstifa ile ilgili bir irade beyanında bulunmuş bir arkadaşımızı incitecek herhangi bir söz kelime sarf etmedim. Aynı noktada durmaya devam edeceğim. Sayın Özdağ konusu ise, keşke böyle olmasaydı.

Sayın Özdağ’ın beni partimizi ve başkanlık divanının neredeyse yarısını izam eden iftira boyutundaki pek çok söylemleri nedeniyle kendisini Merkez Disiplin Kurulu partiden ihraç etme kararı vermiştir.

Şu anda ayrıntılarını gerçekten bilmiyorum çünkü misafirim vardı. Herkes için hayırlı olsun diyorum ama üzüldüğümü ifade etmek isterim.

"SAYIN SOYLU ÇEVRESİNE DİKKAT ETSİN"

27 yıldır aktif politika yapan Meral Akşener'in söylediği herhangi bir konu tekzibe uğramamıştır. Sayın Soylu'nun çevresine dikkat etmesi gerektiğini söyledim. Uzun süre İçişleri Bakanlığı görevini yürütmediğim için zaman zaman acemilikle itham edilsem dahi kendisine eski İçişleri Bakanı olarak çevresine dikkat etmesini söyleyeyim buradan, herkes anlasın."

DAVUTOĞLU: ORTAK KAYGI VE DÜŞÜNCELERİMİZ VAR

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu da, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Birçok açılardan ortak kaygı ve düşüncelerimiz var. Kendileri nezaket gösterip genel merkezimizi ziyarette bulunmuşlardı. İadeli ziyaret borç idi. 9 Kasım'da da tam demokrasiye geçiş için güçlendirilmiş parlamenter sistemini kamuoyuyla paylaşmıştık. Siyaset hizmet için bir araçsa var olan yanlışları söylemek yan sıra o yanlışlıklar karşısında alternatifleri ortaya koymak.

Son 1 hafta içinde yaşanılanlar, artık sayın cumhurbaşkanının da kabul ettiği hem ekonomide, hem demokraside problem olduğu gerçeğidir. Bizlerin Türkiye'nin geleceğinde hazırlanırken, vazifemiz eleştirdiğimiz Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi karşısında neyi teklif ettiğimizdir. Çok samimi, dostane sohbet ortamında fikirlerimizi paylaştık. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi çarpık bir başkanlık sistemidir, daha önce uygulanan parlamenter sistemi de çarpıktı.

"PARLAMENTER SİSTEMİ TEK ÇÖZÜM OLARAK GÖRÜYORUZ"

Tam, şeffaf, net, açık bir parlamenter sistem öngörüyoruz. Güçlendirilmiş derken temsil ile istikrar arasındaki ilişkiyi oturtacak mekanizmalar teklif ediyoruz. Bu mekanizmalarla gerçek anlamda bir parlamenter sisteme geçişi Türkiye'nin geleceği açısından tek çözüm olarak görüyoruz.

Bundan sonra da sık sık bir araya geleceğiz, daralan siyasetin alanını açacağız. Bu konuda sayın genel başkanla birlikte çalışmamızın Türk siyasetine katkı yapacağına inanıyorum."