Ankara Valiliği’nin sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı duyuruya göre, 8 Mayıs 2026 Cuma günü Başkent gökyüzünde askeri veya teknik amaçlı bir test gerçekleştirilecek. Açıklamada, belirlenen NOTAM güzergahlarını takip edecek olan uçakların, iniş rotası olarak Esenboğa Havalimanı’nı kullanacağı ifade edildi.
"Panik ve Tedirginlik Yaşanmasın"
Uçuşların en dikkat çeken detayı ise uçakların "ses hızının üzerine" çıkacak olması. Uçakların ses duvarını aşması sırasında oluşacak ve geniş bir alandan duyulması beklenen yüksek düzeyli ses (sonik patlama) nedeniyle vatandaşların panik yapmaması istendi. Valilik, "Herhangi bir telaş ve tedirginlik yaşanmaması için konu vatandaşlarımızın bilgisine sunulur" ifadeleriyle durumun kontrollü bir süreç olduğunu hatırlattı.
4 Saat Sürecek: Gözler Gökyüzünde
Duyuruda belirtilen 13.00 ile 17.00 saatleri arasında Ankara’nın farklı noktalarından duyulabilecek olan yüksek ses seviyesi, uçağın hızı ve irtifasına bağlı olarak değişim gösterebilecek. Yetkililer, uçuşların hava trafik kuralları ve güvenlik protokolleri dahilinde, önceden planlanan bir takvim doğrultusunda icra edildiğinin altını çizdi.