Gümüşhane’de köyüne uçakla iniş yaptığı görüntülerle dikkat çeken Türkiye Tüm Amatör ve Sportif Havacılar Birliği Derneği Başkanı Orhan Ünsal, yıllar önce annesine verdiği "Bir gün köyüme uçakla geleceğim" sözünü yerine getirdi.
Şiran ilçesindeki Çakırkaya köyüne eşinin de bulunduğu uçakla güvenli bir iniş gerçekleştiren Ünsal, hem çocukluk hayalini gerçeğe dönüştürdü hem de amatör ve sportif havacılığa dikkat çekti. Ankara’da kurdukları özel hava parkında uçuş eğitimleri verdiklerini ve hava taksi projesi üzerinde çalıştıklarını belirten Ünsal, toplumun her kesimine havacılığı ulaştırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Ünsal, yıllar önce annesine köyüne uçmak üzere geleceğine dair verdiği sözü hatırlatarak, "Allah’a şükür bu hayalim gerçekleşti. Köyümüzün üzerinde tur attık; çocukluğumuzun geçtiği yaylaları gökyüzünden görmek tarif edilemez bir duyguydu. Amacımız amatör ve sportif havacılığı yaygınlaştırmak. Uçaklar insanların yaşadığı yerlere indikçe çocuklar ve vatandaşlar havacılıkla tanışıyor. Bugün gerekli tüm izinleri alarak köyümüz yakınındaki uygun bir arazilere güvenli şekilde iniş yaptık ve önemli bir farkındalık oluşturdum" dedi.
Ünsal, bu tür pistlerin sadece sportif havacılık için değil, afet ve acil durumlar açısından da stratejik önem taşıdığını belirtti. Hatay depreminde havalimanının zarar görmesi nedeniyle yardımların aksadığını hatırlatan Ünsal, Türkiye’nin birçok noktasında küçük uçakların kullanabileceği pistlerin gerektiğini vurguladı. Orman yangınları ve hava yoluyla yürütülen yabani hayvan aşılama çalışmalarında da bu pistlerin önemli görev üstlenebileceğini ifade etti.
Gümüşhane’nin turizm potansiyeline de değinen Ünsal, iniş yaptıkları bölgenin Tomara Şelalesi’ne yakın olduğuna dikkat çekerek, "Buraya kalıcı bir pist kazandırabilirsek hem yerli hem de yabancı turistleri çekebiliriz. Uçuş deneyimi yaşatabilir ve Gümüşhane’yi havadan tanıtabiliriz" dedi.
Yaklaşık 12 yıldır bu hayalini gerçekleştirmek için bölgede uygun bir alan aradığını belirten Ünsal, arazileri uzun süre incelediğini ve muhtarlarla istişareler yaptığını dile getirdi. Çakırkaya Köyü Muhtarı’nın önerisiyle bölgenin uygun olduğunun tespit edildiğini ifade eden Ünsal, belediye ve kaymakamlıkların desteğiyle iniş alanının hazırlandığını belirterek, "Başarıyla indik ancak kalkış için daha uzun ve uygun bir piste ihtiyaç olduğunu gördük. Gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra buradan güvenli şekilde kalkışımızı gerçekleştireceğiz" dedi.
Köylülerin ilk kez köylerine uçak inmesinin büyük heyecan yarattığını dile getiren Ünsal, insanların havacılığı ulaşılması zor bir alan olarak gördüğünü belirterek, "Çocukların uçağa dokunabilmesi, içine girebilmesi ve fotoğraf çektirebilmesi bile havacılığa bakışlarını değiştiriyor. Devletimiz uygun hazine arazilerini tahsis ederse biz bu alanlara pist yapmaya hazırız. Yaklaşık altı yıldır Gümüşhane-Bayburt Havalimanı’nın açılmasını bekliyoruz. Açıldığında ilk inişlerimden birini bu havalimanına gerçekleştirmeyi hedefliyorum" şeklinde konuştu.
Çakırkaya köyü sakinlerinden Baysal Kaya, köye uçak geleceğini duyduklarında heyecan ve gurur duyduklarını belirterek, "Biz buraya uçak inmesini hayal edemezdik. Böyle bir alana iniş yapmak büyük cesaret. Köyümüze inmesi bizleri çok gururlandırdı" diye konuştu. Köy sakinlerinden Ramazan Yıldız da, çocukken köydeki düzlüklerin uçak inebileceği yerler olduğuna dair sohbet ettiklerini ifade etti. Yıldız, "Şimdi gerçek oldu, gurur duyuyoruz. Bazı şehirlerin havalimanı yok ama biz köyümüze uçak indiriyoruz. İnsanlar lüks araçlarla köye gelirken Orhan Ünsal uçakla geldi, bu durum çok özel" dedi.
Vedat Hafo, "Gerçekten böyle bir yere inmek cesaret işi, her babayiğidin harcı değil. Buraya büyük bir riski göz alarak indi. Kendisiyle gurur duyuyoruz" dedi. İmdat Hafo da, köyde yapılan hazırlıklara destek verdiklerini belirterek, "Burası için büyük uçakları bile indirebiliriz. Muhtarımız beni aradı, 'buraya uçak indireceğiz' dedi. Ben de 'Fatih Sultan Mehmet gemileri karadan yürüttü, Bizans’ı yendi de biz buraya uçak mı indiremeyeceğiz' dedim. Greyderi alarak hazırlıkları tamamladık. Düzlüğümüzün uzunluğu 3 bin 200 metre var; kimse hafife almasın, biz buraya büyük uçakları bile indirebiliriz. Osmanlı'nın torunları her şeyi yapar. Görüntüler de milyonlarca izlenmeye ulaştı" diye konuştu.

Annesine verdiği sözü tuttu, köyüne uçakla geldi