Yeni Birlik Gazetesi Gündem Antalya Büyükşehir Belediyesinde rüşvet soruşturması derinleşiyor: 25 gözaltı!

Antalya Büyükşehir Belediyesinde rüşvet soruşturması derinleşiyor: 25 gözaltı!

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen geniş kapsamlı soruşturma çerçevesinde, Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik yeni bir operasyon düzenlendi. Edinilen bilgilere göre, soruşturmanın bu aşamasında 25 kişi emniyet güçleri tarafından gözaltına alındı. Operasyonun, daha önce alınan ifadeler ve elde edilen yeni deliller ışığında gerçekleştirildiği belirtildi.

Eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve oğlu Gökhan Böcek, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediklerini bildirdiler. Başvuru kapsamında savcılığa ek ifade veren Muhittin Böcek ve Gökhan Böcek'in, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içerisindeki rüşvet ağına dair ayrıntılı bilgiler paylaştıkları ve süreci deşifre eden beyanlarda bulundukları öğrenildi. Verilen bu ifadelerin ardından soruşturmanın seyri değişerek yeni operasyonlar için düğmeye basıldı.

Eş Zamanlı Operasyon ve Gözaltı Süreci

Savcılık talimatıyla bu sabah erken saatlerde başlatılan operasyonda, Antalya Büyükşehir Belediyesi ile bağlantılı olduğu değerlendirilen adreslere baskınlar yapıldı. Operasyon neticesinde gözaltına alınan 25 şüphelinin İl Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri devam ediyor. Yetkililer, gözaltındaki şahısların sorgularının sürdüğünü ve soruşturmanın detaylarının ilerleyen saatlerde netlik kazanacağını ifade etti. Bu son dalga ile birlikte soruşturmadaki şüpheli sayısı artarken, emniyet birimlerinin teknik ve fiziki takibi de derinleşti.

Soruşturmanın Geçmişi ve İlk Operasyonlar

Söz konusu soruşturma, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi tarafından 30 Nisan'da başlatılmıştı. İlk etapta Antalya merkezli olmak üzere İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla, Denizli ve Edirne illerinde eş zamanlı baskınlar düzenlenmişti. O dönem gerçekleştirilen operasyonda toplam 27 şüpheli yakalanmış, devam eden süreçte 2 zanlı daha gözaltına alınmıştı. Bu şüphelilerden 2'si emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılırken, 11'i savcılık sorgusu sonrası salıverildi. Adliyeye sevk edilen zanlılardan 14'ü tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, 2 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest kalmıştı.

Üst Düzey Yönetici Tutuklanmıştı

Soruşturma kapsamında dikkat çeken bir diğer gelişme ise Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikol Tuncer'in durumu oldu. Ameliyat geçirdiği için hakkında verilen gözaltı kararı ilk etapta uygulanamayan Tuncer, hastaneden taburcu olduktan sonra gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından hakim karşısına çıkarılan Genel Sekreter Tuncer, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan, haklarında gözaltı kararı bulunan 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmaların da devam olduğu bildirildi.

İhale Usulsüzlükleri ve Kamu Zararı

Mülkiye başmüfettişleri tarafından hazırlanan raporlar, bilirkişi incelemeleri ve emniyetin teknik-fiziki araştırmaları, soruşturmanın temelini oluşturuyor. Dosyada yer alan tespitlere göre, ANSET tarafından gerçekleştirilen ihalelerde usulsüzlükler saptandı. Kamu ihalelerine müdahale edildiği, haksız menfaat temin edildiği ve suçtan elde edilen gelirlerin çeşitli yöntemlerle aklandığı yönünde kuvvetli şüpheler oluştuğu vurgulandı. Yapılan hesaplamalar sonucunda, söz konusu faaliyetler nedeniyle toplam 113 milyon 426 bin 440 lira tutarında kamu zararına yol açıldığı belirlendi.