Avrupa'dan Türkiye Vurgusu
AB'nin 150 milyar avroluk SAFE savunma programında Türkiye’nin üyeliğine tek başına karşı çıkan Yunanistan, Brüksel ve Berlin’den art arda gelen sert mesajlarla köşeye sıkıştı. Almanya, İtalya ve diğer önemli üyeler, "Türkiye’yi dışlayarak Avrupa savunması kurulamaz" diyerek Atina’ya vetosunu kaldırması için açık baskı uyguluyor.
Almanya’dan Atina’ya Kritik Mesaj
Avrupa Birliği’nin yeni dönemde savunma iş birliğini derinleştirmek amacıyla başlattığı SAFE (Security Action for Europe) programında Türkiye’nin dışlanmasına neden olan Yunanistan vetosu, AB içinde diplomatik krize dönüşmüş durumda.
Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul’un önümüzdeki hafta Atina’ya gerçekleştireceği ziyaretin ana gündemini bu kriz oluşturacak. Almanya, İtalya, İspanya, Polonya, İsveç ve Finlandiya gibi üyeler Türkiye’nin programa katılımını açık şekilde desteklerken, yalnızca Fransa ve Güney Kıbrıs Yunanistan’ın yanında pozisyon alıyor.
Berlin’den yapılan açıklamada şu ifadeler dikkat çekti:
“Türkiye, NATO’nun ikinci büyük ordusuna ve ileri düzey savunma teknolojisine sahip. Avrupa’nın güvenliği, bu gücün dışlanmasıyla değil, entegrasyonu ile sağlanabilir.”
Avrupa Kulislerinde Endişe
Brüksel’deki AB yetkilileri, Atina’nın vetosunu “kişisel politik hesaplara dayalı” olarak değerlendiriyor. Türkiye ile Ege ve Doğu Akdeniz konularında süregelen ihtilaflarını AB düzeyine taşıyan Yunanistan, bu tutumuyla büyük tepki çekiyor.
AB diplomatik kaynaklarına göre, SAFE programına katılmak isteyen ülkelerin 30 Kasım’a kadar başvuru yapması gerekiyor. Atina’nın vetosu ise bu süreci kilitlemiş durumda.
Yunan basınına göre, Miçotakis hükümeti Almanya’dan gelen mesajlar karşısında “tek şart olarak casus belli’nin kaldırılmasını” öne sürerek geri adım sinyali veriyor.
Türkiye’den Açıklama: “Maksimalist Emellere Geçit Yok”
Ankara’dan yapılan açıklamalarda, bazı ülkelerin AB dışındaki müttefikleri sistem dışına itme çabalarına dikkat çekildi. Türkiye Savunma Bakanlığı kaynakları, SAFE programına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
“Avrupa’nın güvenliği, dışlayıcı değil, kapsayıcı politikalarla sağlanabilir. Türkiye, sahip olduğu askeri kapasiteyle Avrupa güvenliğine katkı sunmaya hazır.”
Türkiye’nin Yükselen Savunma Profili AB’de Yakından Takip Ediliyor
2025 yılı boyunca KAAN savaş uçağı, yeni nesil denizaltılar ve insansız sistemlerdeki gelişmeleriyle dikkat çeken Türkiye, savunma sanayi ihracatında rekor seviyelere ulaştı. AB çevrelerinde bu ilerlemeler, Türkiye’nin sadece bölgesel değil, kıtasal ölçekte de bir güvenlik aktörüne dönüştüğü görüşünü pekiştiriyor.
Bir AB yetkilisinin sözleri, bu yeni yaklaşımı özetliyor:
“Türkiye artık yalnızca komşu bir ülke değil; Avrupa savunmasının vazgeçilmez bir ortağı.”