Yeni Birlik Gazetesi Gündem Bakan Bayraktar Duyurdu! Karadeniz’de Yeni Doğal Gaz Aramaları Başlıyor

Bakan Bayraktar Duyurdu! Karadeniz’de Yeni Doğal Gaz Aramaları Başlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz’de yeni doğal gaz arama faaliyetlerine başlanacağını açıkladı. Bayraktar, Ramazan Bayramı sonrası ve nisan ayı içerisinde Karadeniz’de iki yeni sondaj çalışmasının başlatılacağını belirtti. Yapılacak çalışmaların yeni rezervlerin keşfi ve mevcut rezervlerin artırılması amacıyla gerçekleştirileceğini ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Zonguldak’ta bulunan Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisleri’nde incelemelerde bulundu. Bayraktar, burada gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü’ndeki maden ocağında eksi 630 kotunda çalışan madencilerle iftar programında bir araya geldiklerini söyledi.

Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisleri’nde yürütülen çalışmaları yerinde görmek amacıyla bölgede olduklarını belirten Bayraktar, Yıldırım Sondaj Gemisi’nin Türkiye’nin sondaj filosundaki en yeni gemilerden biri olduğunu ifade etti.

Yıldırım Sondaj Gemisi Karadeniz’e Gönderilecek

Bakan Bayraktar, Yıldırım Sondaj Gemisi’nin hazırlık çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Geminin nisan ayında Karadeniz’deki ilk görevine gönderileceğini söyledi.

Bayraktar ayrıca Yıldırım Sondaj Gemisi’nin ikizi olarak ifade ettiği Çağrı Bey Sondaj Gemisi’nin birkaç hafta önce Taşucu Limanı’ndan Somali’ye uğurlandığını hatırlattı.

Karadeniz’de İki Yeni Sondaj Başlatılacak

Bakan Bayraktar, Kanuni Sondaj Gemisi’nin de hazırlıklarını tamamladığını belirterek yeni sondaj çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Bayraktar açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bu ay içerisinde Ramazan Bayramı ile beraber ve nisan ayı içerisinde Karadeniz’de iki yeni sondaja başlıyoruz. Yeni rezerv amaçlı, keşif amaçlı sondaja başlayacağız Fatih ve Abdülhamid Han sondaj gemilerimizle.”

Yeni sondaj çalışmalarının Karadeniz’de yeni doğal gaz rezervlerinin keşfedilmesine yönelik olduğu belirtildi.

Sakarya Gaz Sahası’nda Üretim Artacak

Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’ndaki çalışmaların da sürdüğünü ifade etti. Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu’nun hazırlıklarının devam ettiğini belirten Bakan Bayraktar, bu yıl üretimin iki katına çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.

Bu kapsamda Sakarya Gaz Sahası’ndan elde edilen doğal gazın 8 milyon haneye ulaştırılmasının planlandığını aktardı.

Enerjide Dışa Bağımlılığı Azaltma Hedefi

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerji politikaları kapsamında dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediğini ifade etti. Milli enerji ve maden politikası çerçevesinde Türkiye’nin kendi petrol ve doğal gazını arayan ve üreten bir ülke olmayı hedeflediğini dile getirdi.

Sakarya Gaz Sahası’nın bu hedef açısından önemli bir konumda olduğunu belirten Bayraktar, ikinci faz çalışmalarının devam ettiğini ve üçüncü fazın 2028 yılında devreye alınmasının planlandığını söyledi.

Yurt Dışında Enerji Arama Çalışmaları Sürüyor

Bayraktar, Türkiye’nin yurt dışındaki enerji arama faaliyetlerine de değindi. Çağrı Bey Sondaj Gemisi’nin Somali’ye doğru yolda olduğunu belirten Bayraktar, Pakistan’da sismik araştırma çalışmalarının planlandığını ifade etti.

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin Pakistan’da yapılacak çalışmalar için hazırlandığını belirten Bayraktar, güvenlik koşullarının uygun olması halinde nisan ayında çalışmaların başlamasının hedeflendiğini söyledi.

Bakan Bayraktar, yürütülen tüm çalışmaların Türkiye’nin enerji bağımsızlığı hedefi doğrultusunda gerçekleştirildiğini belirtti.