ABD ile İsrail’in İran’a yönelik saldırıları 28 Şubat’ta başladı. Süreç içinde çatışmaların çevre coğrafyalara yayıldığı ifade edildi.
Bölgedeki gelişmelerin uluslararası gündemdeki yerini koruduğu bu dönemde, diplomatik temasların da yoğunlaştığı aktarıldı.
ABD Basınında Türkiye Detayı
ABD basınında yer alan haberlerde, Türkiye’nin de içinde bulunduğu diplomatik temaslara dikkat çekildi. Buna göre Türkiye, Mısır ve Pakistan’dan üst düzey yetkililerin, Beyaz Saray temsilcisi Steve Witkoff ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile ayrı ayrı görüşmeler yaptığı bildirildi.
Fox Business tarafından aktarılan bilgilere göre, söz konusu görüşmenin pazar akşamı gerçekleştiği ifade edildi.
İran Tarafından Açıklama Geldi
İran Fars Haber Ajansı, bir kaynağa dayandırdığı haberinde ABD ile herhangi bir iletişim kurulmadığını bildirdi. Açıklamada, İran’ın ne doğrudan ne de aracı ülkeler üzerinden ABD ile temas kurmadığı belirtildi.
Bu açıklama, taraflar arasında yürütülen diplomatik temaslara ilişkin farklı değerlendirmeleri ortaya koydu.
Türkiye Arabuluculuk Rolüne Hazır
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin İran ile ABD arasında kolaylaştırıcı rol üstlenmeye hazır olduğunu ifade etti. Açıklamada, bölgedeki gerilimi artıracak adımlara karşı olunduğu, barışı güçlendirecek girişimlerin desteklendiği belirtildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Suudi Arabistan ve Pakistan başta olmak üzere bölge ülkeleriyle yürütülen istişare ve koordinasyonun önemine dikkat çekti. Tarafların yeniden müzakere masasına dönmesi gerektiği vurgulandı.
Hakan Fidan’dan Çoklu Görüşmeler
Diplomatik temaslar kapsamında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistan, Mısır ve Norveç dışişleri bakanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde savaşın mevcut durumu ve bölgedeki gelişmeler ele alındı.
Yapılan temasların, Türkiye’nin yürüttüğü arabuluculuk çabaları kapsamında gerçekleştiği bildirildi.