Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Mersin’de iş dünyasının temsilcileriyle bir araya gelerek hükümetin istihdam, yatırım ve teşvik politikalarını anlattı. Türkiye’nin ekonomik kalkınma hedeflerinde Mersin’in kilit bir rol oynadığını vurgulayan Bakan Işıkhan, “Mersin’i lojistik, yenilenebilir enerji, turizm ve teknoloji alanlarında bir cazibe merkezi haline getirmek için çalışmalarımızı hızlandırıyoruz” dedi.
MERSİN’İN POTANSİYELİ TÜRKİYE SINIRLARINI AŞIYOR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen “Türkiye Yüzyılı'nda Çalışma Hayatı Buluşmaları” programında iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi. Ramazan ayında dayanışma ve bereketin simgesi olan Mersin’de bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Işıkhan, kentin sahip olduğu ekonomik ve ticari potansiyele dikkat çekti.
Mersin’in tarım, sanayi, lojistik ve turizm alanlarında büyük bir kalkınma merkezi olduğunu vurgulayan Bakan, "Bu potansiyeli daha da ileriye taşımak, üretimi artırmak ve istihdamı güçlendirmek bizim öncelikli hedefimiz" ifadelerini kullandı.

MERSİN’DE İSTİHDAM VE YATIRIM RAKAMLARI UMUT VERİYOR
Bakan Işıkhan, Mersin’in iş gücü piyasasındaki olumlu gelişmelere dikkat çekerek şunları söyledi:
- 146 bin 948 kayıtlı çalışan, 50 bin 538 kayıtlı iş arayan var.
- 50 bin 388 açık iş pozisyonu bulunuyor.
- 2023 yılında 31 bin 796 vatandaş iş sahibi oldu.
- 2024 yılında 7 bin 668 kadın, 10 bin 475 genç istihdama kazandırıldı.
- 1233 engelli birey işe yerleştirildi.
Hükümetin kadın ve genç istihdamına özel önem verdiğini vurgulayan Işıkhan, “Kadınlarımızın iş gücüne katılımı için özel projeler yürütüyoruz. Gençlerimize daha güçlü bir iş hayatı sunmak için ise eğitim ve mesleki beceri kazandırma programlarını devreye alıyoruz” dedi.
YATIRIMLARDA TEŞVİK VE DESTEKLER ARTACAK
Mersin’in lojistik, sanayi ve tarım alanındaki lider konumunu güçlendirmek için teşviklerin artırılacağını vurgulayan Bakan Işıkhan, sanayicilere ve girişimcilere müjdeler verdi:
- Mersin Limanı’nın avantajlarını kullanarak sanayi üretimini artıran yatırımlar destekleniyor.
- Tarım ve gıda sanayisinde büyük ihracat hamleleri planlanıyor.
- Narenciye, seracılık, bakliyat ve hayvancılık alanlarında yatırımlar artırılıyor.
- Yenilenebilir enerji, lojistik, turizm ve teknoloji alanlarında cazibe merkezi olma hedefi var.

İŞ DÜNYASIYLA 17 BİNİ AŞKIN GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİ
İş dünyasının beklentilerini sahada bizzat dinlediklerini belirten Bakan Işıkhan, 2024 yılı itibarıyla 17 bin 177 iş yeri ziyaret edilerek birebir görüşmeler yapıldığını aktardı. İş insanlarının beklentilerini ve çözüm önerilerini doğrudan alarak hızlı aksiyon aldıklarını belirten Işıkhan, "Hedefimiz, yatırım ortamını daha elverişli hale getirerek Türkiye ekonomisinin yükselişine katkı sağlamak" dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN LİDERLİĞİNDE TÜRKİYE YÜZYILI VURGUSU
Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda iş dünyasına güçlü destek vermeye devam edeceklerini belirtti. “Teşviklerimizle, finansman desteklerimizle, vergi avantajlarımızla ve sanayi politikalarımızla iş dünyamızın rekabet gücünü artıracak adımları atmaya devam edeceğiz çünkü Türkiye ekonomisinin güçlenmesi, girişimcilerimizin ve yatırımcılarımızın başarısıyla mümkündür” dedi.

MERSİN-ADANA D-400 YOLU PROJESİ HIZ KAZANIYOR
Toplantıda konuşan AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, Mersin ve Adana arasındaki D-400 kara yolunun genişletileceği müjdesini verdi. Yol çalışmalarının hızlanacağını belirten Kıratlı, “İnşallah bu yıl 10 kilometrelik etabı hayata geçiriyoruz” dedi.
ZİRAİ DONDAN ETKİLENEN ÜRETİCİLERE DESTEK
Çukurova bölgesinde yaşanan zirai don olayına da değinen Kıratlı, çiftçilerin zararlarının giderilmesi için devletin gereken adımları attığını belirtti. “Hasar tespit çalışmalarımızı tamamladık, Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Üreticilerimizin zararlarını en kısa sürede telafi edeceğiz” ifadelerini kullandı.
MERSİN, 184 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır da, şehrin ticari gücüne dikkat çekerek, Mersin’den tam 184 ülkeye ihracat yapıldığını vurguladı. Çakır, narenciye üreticilerinin desteklenmesi adına mevsimlik işçilerin ücretlerinin yılda bir kez belirlenmesi gerektiğini belirtti.