Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kırklareli’nde yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin savunma sanayiinde ulaştığı seviyeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kacır, savunma sanayiinde yerlilik oranının yüzde 80’in üzerine çıktığını belirtirken, dünya insansız hava aracı pazarının üçte ikisinin Türkiye’nin elinde olduğunu söyledi.
Türkiye’nin kritik savunma ihtiyaçlarının büyük bölümünü kendi imkanlarıyla karşılayabilecek seviyeye geldiğini ifade eden Kacır, kara, deniz ve hava platformlarından uydulara ve siber güvenlik sistemlerine kadar geniş bir alana dikkat çekti. Bakanın açıklamalarında İHA üretimi, Çelik Kubbe projesi ve bölgedeki güvenlik gelişmeleri de öne çıktı.
Bakan Kacır savunma sanayiinde yerlilik oranı için ne dedi?
Kacır, Türkiye’nin savunma sanayiinde yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranına ulaştığını belirtti. Bakan, kara araçları, deniz platformları, fırkateynler, su altı araçları, hava araçları, uydular ve siber güvenlik sistemlerini bu kapsamda sıraladı.
Kacır ayrıca Türkiye’nin kritik savunma ihtiyaçlarının neredeyse tamamını kendi imkanlarıyla karşılayabilecek bir seviyeye geldiğini söyledi. Bu açıklamalar, Kırklareli’nde düzenlenen Türkiye Yüzyılı Buluşmaları kapsamında yaptığı konuşmada geldi.
İHA pazarının ne kadarı Türkiye’nin?
Bakan Kacır’ın açıklamasında en dikkat çeken başlıklardan biri Türkiye’nin insansız hava araçlarındaki konumu oldu. Kacır, “Bütün dünyada insansız hava aracı pazarının üçte ikisi bugün Türkiye’nin elinde” ifadelerini kullandı.
Kacır, Türkiye’nin dünyanın en büyük insansız hava aracı üreticisi olduğunu da belirterek Bayraktar, Akıncı, ANKA, Aksungur, HÜRKUŞ, HÜRJET, ATAK, GÖKBEY, KAAN ve Kızılelma projelerini örnek gösterdi.
Bakanın açıklamasına göre Türkiye, savunma sanayiindeki üretim kapasitesini yalnızca İHA'larla sınırlı tutmuyor. Hava araçlarının yanı sıra kara ve deniz platformları, uydu sistemleri ve siber güvenlik alanlarında da üretim kapasitesine vurgu yapılıyor.
Çelik Kubbe projesinde son durum ne?
Kacır, Türkiye’nin hava savunma kapasitesine yönelik Çelik Kubbe projesine de değindi. Katmanlı hava savunma sisteminin hayata geçirildiğini belirten Bakan, roket ve füze sistemlerinin menzil ve hızlarının artırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Kacır, daha güçlü balistik ve seyir füzeleri geliştirildiğini belirterek bu çalışmaların amacını Türkiye’ye yönelik tehditlere karşı caydırıcılığı artırmak olarak açıkladı.
Kacır neden “ateş çemberi” dedi?
Bakan Kacır, konuşmasının ilerleyen bölümünde Türkiye’nin bulunduğu coğrafyadaki çatışmalara dikkat çekti. Türkiye’nin kuzeyinde Rusya-Ukrayna savaşının devam ettiğini, güneyde İsrail-Filistin çatışmasının sürdüğünü ve doğuda İran ile ilgili savaş ortamının bulunduğunu belirten Kacır, Türkiye’nin bulunduğu bölgeyi “ateş çemberi” olarak nitelendirdi.
Kacır, böyle bir ortamda Türkiye’nin savunma kapasitesini geliştirmesinin önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında ayrıca Türkiye’nin istikrarını sürdürdüğünü ifade etti.
Kırklareli’ndeki temasları kapsamında AK Parti İl Başkanlığı’nda konuşan Kacır, Birleşmiş Milletler 81. Genel Kurulu kapsamında New York’ta gerçekleştirilen temaslara da değindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Genel Kurul’daki mesajlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kacır, Türkiye Yüzyılı hedeflerine vurgu yaptı.