İstanbul
Açık
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Bakan Kurum'dan Ege Depremi Açıklaması: Santorini Volkanı Tetikledi Mi?

Bakan Kurum'dan Ege Depremi Açıklaması: Santorini Volkanı Tetikledi Mi?

Ege Denizi'nde son 1 haftada 500'den fazla deprem meydana geldi. Santorini Adası'ndaki volkanik hareketlilik paniğe neden oldu. Bakan Murat Kurum, Asrın İhyası: Güçlü Yarınlara 6 Şubat Depremleri Sempozyumu'nda depremlere ilişkin önemli açıklamalar yaparken, İstanbul için de kentsel dönüşüm çağrısında bulundu.

MUHABİR: Ahmet Muhammer Güngör

Ege Denizi'nde son bir haftadır yaşanan deprem fırtınası, bölge halkını endişelendiriyor. Yunanistan'ın Santorini Adası çevresinde kaydedilen 500'den fazla deprem, en büyüğü 5,2 ve 4,9 büyüklüğünde olmak üzere paniğe neden oldu. Bölgedeki volkanik hareketliliğin yeniden başladığı belirtilirken, binlerce kişi adaları terk etmeye başladı.

Bakan Kurum'dan Açıklama: Depremlere Hazırlık Acil

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Asrın İhyası: Güçlü Yarınlara 6 Şubat Depremleri Sempozyumu'nda Ege'deki depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kurum, "Ege'deki durdurulamayan sarsıntıları hep beraber izliyoruz. Bu depremler Santorini adasındaki volkanın olduğu bölgede yoğunlaşıyor. Benzer bir hareketlilik yeniden başladı ve sarsıntılara neden oluyor" dedi.

Bakan Kurum, depremlere hazırlık konusunda acil önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak, "Bu sarsıntılar bize depreme hazırlık mücadelemizin ne kadar acil olduğunu bir kez daha gösterdi" ifadelerini kullandı.

İstanbul İçin Kentsel Dönüşüm Çağrısı: 600 Bin Ev Acilen Yıkılmalı

Bakan Kurum, İstanbul'un deprem riskine dikkat çekerek, kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğini belirtti. "İstanbul'un yeni bir depremi kaldıracak gücü yok" diyen Kurum, şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul'da 7,5 milyon konutun 1,5 milyonu yüksek risk altında. Acilen yıkılması gereken 600 bin evde hala oturuluyor. Kentsel dönüşüm uygulamalarını daha da hızlandırmak zorundayız."

Kurum, belediyeleri de göreve çağırarak, "Gereksiz tartışmaları bırakıp, herkes üzerine düşeni yapmalı" dedi.

Sosyal Konut Müjdesi: Dar Gelirli Vatandaşlara Destek Geliyor

Bakan Kurum, dar gelirli vatandaşlar için sosyal konut projelerinin hızlandırıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı'nın müjdesini hatırlatan Kurum, "Sosyal konut genelgemizi valiliklere gönderdik. Milletimizin ev ihtiyacını karşılayacak adımları atmaya devam edeceğiz" dedi.

Deprem Coğrafyası Anadolu: Hiçbir Anneyi Enkaz Başında Bekletmeyeceğiz

Bakan Kurum, 6 Şubat depremlerine de değinerek, "Biz deprem bölgesinin kardeşi olmaya adayız. Hiçbir annemizin yavrusunu, hiçbir yavrumuzun annesini enkaz başında bekletmeyeceğiz" şeklinde konuştu.