Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Kongresi, Konya’da yoğun katılımla başladı. Etkinliğe damga vuran isim ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurumoldu. Yalnızca şehircilik vizyonuyla değil, Filistin meselesine dair kararlı sözleriyle de dikkat çeken Bakan Kurum, “İnsanlık kazanacak, iyilik kazanacak, Filistin kazanacak” diyerek salonda duygusal bir atmosfer oluşturdu.
Program boyunca Türkiye’nin afet sonrası yeniden inşa gücüne, Konya Modeli’nin küresel başarısına ve İsrail’in Gazze’deki hukuk dışı eylemlerine dair net mesajlar verildi. Konya’nın tarihi misyonu, modern şehircilikle birleşerek uluslararası alanda yeni bir referans noktası haline geldi.

türkiye’nin şehircilik gücü: afet değil, azim konuşuluyor
Bakan Kurum’un konuşmasında öne çıkan başlıklardan biri de, 6 Şubat depremlerinden sonra Türkiye’nin gösterdiği yeniden inşa başarısı oldu. Kurum, “Sadece binalar değil, şehirler kuruyoruz” sözleriyle Türkiye’nin konut politikasını değil, bütüncül şehircilik yaklaşımını vurguladı.
Bu açıklamaya göre, 11 ili etkileyen büyük felaketin ardından 2 yıl gibi kısa bir sürede 300 binden fazla konuttamamlandı. Yıl sonunda hedef 450 bin konuta ulaşmak. Bu, sadece mühendislik değil, bir devletin gücünü, iradesini ve halkına verdiği değeri gösteriyor.
“Bir Avrupa ülkesi büyüklüğünde alanı yeniden inşa etmek; tecrübe, azim ve kararlılık ister” diyen Kurum, sürecin yalnızca fiziksel değil, toplumsal bir yeniden doğuş olduğunu belirtti.

konya modeli, türkiye sınırlarını aştı: gönül belediyeciliği küresel vitrine çıktı
1990’lı yıllardan bu yana hizmet belediyeciliğinde öncü rol üstlenen Konya, bugün geldiği noktada artık sadece ulusal değil, uluslararası ölçekte bir marka haline geldi. Bakan Kurum, bu başarıyı “Konya modeli artık bir örnek değil, bir ölçüttür” sözleriyle tanımladı.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin UCLG-MEWA dönem başkanlığı sürecinde ortaya koyduğu çalışmalar, medeniyet değerleriyle küresel vizyonu harmanlayan bir yönetim anlayışını temsil ediyor. Bu anlayış, Türkiye'nin şehircilik vizyonunun temelini oluşturuyor ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine doğrudan katkı sağlıyor.
israel’e sumud filosu tepkisi: “yükü insanlıktı, buna bile tahammül edemediler”
Kongrenin en sarsıcı anlarından biri, Bakan Kurum’un İsrail’in Sumud filosuna yönelik saldırısını değerlendirdiği bölümdü. Yardım taşıyan teknelere yapılan müdahale için “Yükü sadece insanlıktı. Buna bile tahammül edemediler”ifadesini kullanan Kurum, İsrail’in uluslararası hukuku hiçe saydığını vurguladı.
Gazzelileri açlığa mahkûm eden politikaları ve insani yardım girişimlerini hedef alan saldırılar, uluslararası toplumun sessizliğiyle birleşince, adeta yeni bir insanlık sınavı ortaya çıkardı. Kurum, “Bu saldırılar kimsenin yanına kalmayacak” diyerek vicdanları harekete geçiren bir çağrıda bulundu.

şehircilik bir kültür mirasıdır: selçuklu’dan osmanlı’ya, cumhuriyet’ten geleceğe
Konuşmasının bir diğer bölümünde Bakan Kurum, şehircilik anlayışını tarihi köklere dayandırdı. Selçuklu’nun zarafeti, Osmanlı’nın kudreti ve Cumhuriyet’in kararlılığıyla inşa edilen şehirlerin, Türkiye’nin ruhunu yansıttığını söyledi.
Bu bakış açısı, sadece inşaat projeleriyle sınırlı olmayan; kültürel, sosyal ve ekonomik bileşenleri içeren çok katmanlı bir şehircilik anlayışını temsil ediyor. Parklardan camilere, okullardan kültür merkezlerine kadar tüm bileşenler insanı merkeze alan bir yaklaşımla planlanıyor.
konya’nın sesi artık dünyada duyuluyor
Kongrede verilen mesajlardan biri de Türkiye’nin yalnızca bölgesel değil, küresel aktör olduğu yönündeydi. Konya’da şekillenen yerel yönetim vizyonunun artık uluslararası politika yapım süreçlerinde de etkili olduğu açıkça vurgulandı.
UCLG-MEWA’daki liderlik pozisyonu, Konya’nın şehircilik başarısının resmi bir teyidi niteliğinde. Bu başarı, Türkiye’nin yerel yönetim tecrübesini bir ihracat ürünü haline getirdi.