Ramazan ayının manevi atmosferi Antalya’nın İbradı ilçesinde anlamlı bir buluşmaya sahne oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde düzenlenen geleneksel iftar programında bölge halkı, yerel yöneticiler ve siyasi temsilciler bir araya geldi. Programda birlik ve dayanışma mesajları verilirken, İbradı’nın turizm, kültür ve kalkınma vizyonuna ilişkin önemli değerlendirmeler paylaşıldı.
Bakan Ersoy’un baba ocağı olarak nitelendirdiği İbradı’da düzenlenen buluşma, yalnızca bir iftar programı olmanın ötesinde bölgenin turizm potansiyeline yönelik mesajların verildiği bir toplantı niteliği taşıdı. Özellikle Ormana Mahallesi’nin “Dünyanın En İyi Turizm Köyü” seçilmesi, konuşmaların en dikkat çeken başlıklarından biri oldu.
Programda ayrıca İbradı’da yürütülen kültür, turizm ve altyapı yatırımlarına ilişkin yeni bilgiler paylaşıldı.

Mehmet Nuri Ersoy İbradı İftar Programında Hemşehrileriyle Buluştu
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ramazan ayı dolayısıyla baba ocağı Antalya’nın İbradı ilçesinde düzenlenen geleneksel iftar programında hemşehrileriyle aynı sofrayı paylaştı. Program öncesinde İbradı Kültür ve Kongre Merkezi’nde incelemelerde bulunan Ersoy, ardından ilçedeki muhtarlarla bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.
Günün sonunda ise İbradı Düğün Salonu’nda kurulan iftar sofrasında vatandaşlarla bir araya gelindi. Programa Antalya Valisi Hulusi Şahin, AK Parti Antalya Milletvekili Tuğba Vural Çokal, MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, AK Parti MKYK Üyesi Menderes Türel, AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin ve İbradı Belediye Başkanı Hatice Sekmen de katıldı.
İftar programında Ramazan ayının birlik, paylaşma ve dayanışma ruhuna vurgu yapılırken, bölgenin turizm potansiyeline ilişkin mesajlar da gündeme geldi.
Ormana’nın Dünyanın En İyi Turizm Köyü Seçilmesi Tesadüf Değil
Bakan Mehmet Nuri Ersoy konuşmasında Ormana Mahallesi’nin “Dünyanın En İyi Turizm Köyü” seçilmesinin planlı çalışmaların sonucu olduğunu vurguladı.
Ersoy, dünya turizminde yeni bir anlayışın geliştiğini belirterek sürdürülebilir turizm, kültürel mirasın korunması ve yerel kalkınmanın desteklenmesinin artık turizm politikalarının merkezinde yer aldığını ifade etti.
Bu yaklaşım doğrultusunda Türkiye’nin turizmi yalnızca yaz aylarına değil yılın tamamına yaymayı hedeflediğini belirten Ersoy, İbradı ve Ormana’nın bu vizyonun önemli örneklerinden biri olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün 2021 yılında başlattığı “Dünyanın En İyi Turizm Köyleri Programı” kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda Ormana’nın 2024 yılında Türkiye’den seçilen tek köy olarak bu unvana layık görüldüğü açıklandı.

Altınbeşik Mağarası İçin 30 Milyon Liralık Turizm Projesi Başlatıldı
İbradı’nın en önemli doğal miraslarından biri olan Altınbeşik Mağarası için de önemli bir proje başlatıldı.
Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise üçüncü büyük yer altı gölü mağarası olarak bilinen Altınbeşik Mağarası’nın güvenliğini artırmak amacıyla kapsamlı bir çalışma yürütülüyor.
Proje kapsamında mağaraya ulaşımı sağlayan yaklaşık 200 metrelik yürüyüş güzergahında çelik koruma sistemi kurulacak. Böylece taş ve kaya düşmesi riskine karşı ziyaretçi güvenliği artırılacak.
Bakan Ersoy, yaklaşık 30 milyon liralık yatırımın finansmanında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 20 milyon lira destek sağladığını açıkladı. Projenin amacı Altınbeşik’i güvenli erişimle sürdürülebilir turizme kazandırmak olarak ifade edildi.
İbradı’da Yeni Nesil Kütüphane ve Kültür Yatırımları Hayata Geçirildi
İbradı’da kültür ve eğitim alanında yapılan yatırımlar da iftar programında gündeme geldi.
2024 yılında hizmete açılan İbradı İlçe Halk Kütüphanesi, yaklaşık 2 bin metrekare kapalı alana sahip modern bir kültür merkezi olarak dikkat çekiyor.
Yeni nesil kütüphanecilik anlayışıyla tasarlanan yapıda bebek, çocuk ve gençlere özel alanlar, etkinlik salonları, atölyeler ve bilişim alanları bulunuyor. Ayrıca 30 bini aşkın kitaplık koleksiyonuyla her yaştan vatandaşın kullanımına açık bir kültür ve öğrenme alanı oluşturuldu.
Bu yatırımların, bölgesel kalkınma hedefleri kapsamında eğitim ve kültür alanındaki gelişime katkı sağlaması amaçlanıyor.
Ormana’da Tarihi Doku Korunuyor, Sokak Sağlıklaştırma Projeleri Devam Ediyor
Ormana Mahallesi’nde yürütülen sokak sağlıklaştırma çalışmaları da bölgenin turizm potansiyelini artırmayı hedefleyen projeler arasında yer alıyor.
Projenin ilk etaplarında toplam 85 yapının bakım ve onarımı tamamlandı. Üçüncü etap kapsamında ise 50 yapının restorasyonunun bu yıl içinde bitirilmesi planlanıyor.
Bu çalışmalarla Ormana’nın tarihi mimarisi korunurken, bölgenin turizm cazibesi de artırılmaya çalışılıyor.
Yerel yönetim ve bakanlık iş birliğiyle yürütülen çalışmalar, Ormana’nın özgün kimliğini koruyarak yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefliyor.
Ormana Kültür Merkezi Temmuz Ayında Açılacak
Bakan Ersoy ayrıca Ormana Kültür Merkezi’nin inşaatının devam ettiğini ve merkezin temmuz ayında hizmete açılacağını açıkladı.
Yaklaşık 500 kişilik çok amaçlı salon, fuaye alanı, kütüphane ve kafeteryadan oluşacak merkez, bölgede kültür ve sanat etkinlikleri için önemli bir altyapı oluşturacak.
Projenin tamamlanmasıyla Ormana’nın yalnızca turizm değil, kültür ve sanat etkinlikleri açısından da önemli bir merkez haline gelmesi hedefleniyor.
İbradı’ya Gençlik Merkezi Projesi Geliyor
Bakan Ersoy konuşmasında gençlere yönelik yeni bir projeyi de duyurdu.
İbradı’da yapılacak Gençlik Merkezi’nin konferans salonu, bilgisayar odası, kitap kafe, atölyeler ve spor alanlarıyla modern bir gençlik merkezi olarak tasarlandığı belirtildi.
Yaz başında tamamlanması planlanan merkezin daha sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredilerek gençlerin kullanımına sunulacağı açıklandı.
Bu yatırımlarla birlikte İbradı’da kültürü koruyan, gençliği destekleyen ve doğal mirası turizme kazandıran kapsamlı bir kalkınma modeli hedefleniyor.