Yeni Birlik Gazetesi Gündem Bakan Tekin’den velilere kritik uyarı: Sanal tehlike kapımızda

Bakan Tekin’den velilere kritik uyarı: Sanal tehlike kapımızda

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullardaki güvenlik tedbirlerinin yanı sıra ailelerin de dijital dünyadaki tehlikelere karşı çocuklarını yakından izlemesi gerektiğini vurguladı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı bir televizyon programında eğitim gündemine ve okul güvenliğine ilişkin hayati açıklamalarda bulundu. Çocukların internet ortamında kurduğu ilişkilerin doğrudan ebeveynler tarafından denetlenmesi gerektiğini ifade eden Tekin, denetimsiz bırakılan dijital süreçlerin geri döndürülemez zararlara yol açabileceğini belirtti.

Özellikle oyun platformları ve sosyal medya ağlarında paylaşılan kişisel verilerin çocukları şantaj ve tehdit gibi risklerle baş başa bıraktığına dikkat çekildi. Profil tercihlerinden yazışmalara kadar ebeveyn takibinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Tekin, gençlerin yetişkinlik çağına kadar dijital izleme altında tutulmasının bir zorunluluk olduğunu ifade etti. Gerektiğinde profesyonel psikolojik desteğe başvurulmasının da süreçteki önemine değindi.

Manisa'daki Olay ve Akran Zorbalığı Tartışması

Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yakınlarında meydana gelen silahlı saldırıya da değinen Bakan Tekin, olayın doğrudan bir "okul saldırısı" olarak tanımlanmasının doğru olmadığını kaydetti. Ruhsatlı ateşli silahların evlerde çocukların erişemeyeceği alanlarda saklanması gerektiğine vurgu yapıldı.

Olayı gerçekleştiren şahsın ifadelerinde geçen akran zorbalığı iddiasına açıklık getiren Tekin, söz konusu öğrencinin henüz okula başlama aşamasında olduğunu ve devamsızlık süresi göz önüne alındığında okul ortamında böylesi bir zorbalığa maruz kalmasının fiilen mümkün olmadığını açıkladı.

Okullarda Kademeli Güvenlik Dönemi

Eğitim kurumlarındaki fiziki altyapıyı güçlendirmek adına risk haritaları temel alınarak yeni bir kategori sistemi hayata geçirildi. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen projede, her okulun ihtiyacına göre özel tedbirler devreye alınıyor.

Kameralar, Yüz Tanıma ve Bahçe Görevlileri

Alınan yeni tedbirler kapsamında okullara entegre edilen başlıca güvenlik uygulamaları şunlar:

Bütüncül Kamera Atyapısı: Kör nokta bırakmayacak şekilde Kent Güvenliği Yönetim Sistemi'ne (KGYS) bağlı kamera ağları ve kesintisiz güç kaynakları.

Gelişmiş Teknolojik Denetim: Turnike sistemleri, yüz tanıma yazılımları, el detektörleri ve acil durum panik butonları.

Saha Personeli Desteği: Okul çevrelerinde görev yapacak 31 bini aşkın bahçe görevlisinden 23 binden fazlası göreve başladı.

Sosyal Tedbirler: Veli randevu platformu, okul içinde cep telefonu kısıtlaması, üniforma standardı ve bağımlılıkla mücadele kapsamında Yeşilay iş birliğiyle yürütülen çalışmalar.