İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Bakan Yumaklı’dan su yönetimi açıklaması: Yapay zekâ destekli sulama geliyor

Bakan Yumaklı’dan su yönetimi açıklaması: Yapay zekâ destekli sulama geliyor

Türkiye’nin su geleceğine dair kritik açıklamalar geldi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 23 yılda 11 bin su ve sulama eserinin hayata geçirildiğini duyurdu. Detaylar haberimizde...

MUHABİR: Sibel Çınar

Türkiye’nin Su ve Sulama Yatırımlarında 23 Yıllık Dönüşüm

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulusal Su Kurulu’nun 4. toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son çeyrek yüzyılda su yönetimi alanında tarihi bir yatırım hamlesi gerçekleştirdiğini belirtti. 

Bakan Yumaklı, 23 yılda 11 bine yakın su ve sulama eserinin tamamlandığını, bu süreçte 3,4 trilyon liralık yatırım yapıldığını açıkladı.

İklim Kriziyle Mücadelede Su Yönetimi

Bakan Yumaklı, iklim değişikliğinin Türkiye’nin su kaynaklarını doğrudan etkilediğini vurguladı.

 Kuraklık, orman yangınları, taşkınlar ve zirai don olaylarının artık istisna değil “yeni normal” haline geldiğini söyledi. Türkiye’nin, 2024 yılını son 53 yılın en sıcak dönemi olarak yaşadığını hatırlatan Yumaklı, yağışların uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 6,3 azaldığını kaydetti.

2025 Su Yılında Alarm Veriyor

Türkiye’nin “su yılı” verilerine dikkat çeken Yumaklı, son 52 yılın en düşük yağış seviyelerinin yaşandığını belirtti.

Özellikle Güneydoğu Anadolu, Trakya ve İç Anadolu’da kuraklığın ciddi boyutlara ulaştığını ifade eden Bakan, 2100 yılına kadar ortalama sıcaklıkların 4 ila 6 derece artabileceği uyarısında bulundu.

147 Milyar Liralık Yeni Kaynak

Bakan Yumaklı, bu yıl su ve sulama yatırımları için 147 milyar liralık bütçe ayrıldığını ve 321 yeni projenin hayata geçirileceğini açıkladı. 

Ayrıca Eğirdir Gölü’nde hacim kaybının yüzde 55’e ulaştığını belirterek, göle yıllık 42 milyon metreküp su takviyesi sağlayacak projelerin ihale edildiğini duyurdu. Benzer eylem planlarının Akşehir, Bafa, Beyşehir, İznik ve Sapanca gölleri için de hazırlanacağını söyledi.

Yapay Zeka ile Akıllı Sulama

Sulama teknolojilerinde dijitalleşmeye gittiklerini belirten Yumaklı, yapay zeka destekli sulama otomasyonu ve elektronik su yönetim sistemlerinin devreye alındığını açıkladı. Kapalı sulama sistem oranını 2028’e kadar yüzde 45’e çıkarmayı hedeflediklerini, bireysel sulama sistemlerine de devlet desteği sağlandığını ifade etti.

Ulusal Su Planı Devreye Giriyor

Bakan Yumaklı, 2025-2035 yıllarını kapsayan Ulusal Su Planı’nın hazırlandığını ve kısa süre içinde Resmi Gazete’de yayımlanacağını söyledi. Plan kapsamında 8 hedef, 31 strateji ve 141 eylem belirlendi. 

Bu çerçevede suyun akıllı yönetimi, atık suyun yeniden kullanımı, yağmur suyu hasadı ve gri su sistemlerinin yaygınlaştırılması gibi başlıklar öncelikli olacak.

6 Yeni Karar Alındı

Ulusal Su Kurulu’nun toplantısında oy birliğiyle 6 karar alındığını açıklayan Yumaklı, bu kararların başında su kayıplarının azaltılması, iklim dostu şehirler oluşturulması ve kuraklık riskine karşı toplumsal farkındalık çalışmalarının yer aldığını belirtti.