Süreç, Alo 174 Gıda Hattı'na iletilen bir şikâyet üzerine Kocaeli Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü ekiplerinin harekete geçmesiyle başladı. Bir zincir market rafından alınan numunelerin incelenmesi sonucunda; 290625 parti numaralı, 400 gramlık Olgunlaştırılmış Klasik Kırık Beyaz Peynir ürününün Listeria monocytogenes bakterisi yönünden mevzuata uygun olmadığı belirlendi.
Resmi bildirimin firmaya ulaşmasıyla birlikte, ilgili parti numarasına sahip tüm peynirlerin market raflarından toplatılması için süreç zaman kaybetmeksizin başlatıldı.
Tesiste 37 Farklı Noktadan Numune Alındı
Olayın ardından üretim tesislerinde geniş çaplı bir inceleme başlatan şirket yetkilileri, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla detaylı veriler paylaştı. Yapılan açıklamada, üretim bandından çevresel ortama kadar her noktanın mercek altına alındığı vurgulandı.
Fabrika bünyesindeki 37 ayrı noktadan çevresel swab numunelerinin yanı sıra, şahit ürünler ve ardışık partilerin de akredite laboratuvarlara gönderildiği bildirildi. Gerçekleştirilen testlerin hiçbirinde Listeria monocytogenes izine rastlanmadığını ifade eden şirket yetkilileri, söz konusu ürünün tamamen bağımsız bir hatta üretildiğini ve markanın satışta olan diğer ürünlerinde herhangi bir risk bulunmadığını kaydetti.
"Yasal Süreç Takip Edilecek"
Açıklamada ayrıca, markanın ulusal gıda mevzuatının yanı sıra uluslararası gıda güvenliği standartları (GFSI) doğrultusunda periyodik olarak denetlendiği hatırlatıldı. Sosyal medyada marka itibarını hedef alan ve diğer ürünleri kapsıyormuş izlenimi veren asılsız paylaşımlara karşı hukuki yollara başvurulacağı belirtildi.
Bakanlık tarafında ise süreç yakından takip ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, toplatılan ürünlerin imha sürecinin sürdüğünü, pazardaki diğer numunelerin analiz sonuçlarına göre gerekli görülmesi halinde ilave yaptırımların kararlılıkla uygulanacağını bildirdi.