Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, yaptığı açıklamada İspanya’nın ABD ile askeri işbirliği konusunda yeni bir adım attığını öne sürdü.
Leavitt, “İspanya Trump’ın mesajını açık ve net şekilde duydu. ABD ordusuyla işbirliği yapmayı kabul ettiler” ifadelerini kullandı. Bu açıklama kısa sürede uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.
Madrid’den Hızlı ve Sert Yanıt
Beyaz Saray’dan gelen bu açıklamanın ardından İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Albares, iddiaları kesin bir dille yalanladı.
İspanyol basınına konuşan Albares, İspanya hükümetinin Ortadoğu’daki savaş, İran’daki bombalamalar ve askeri üslerin kullanımı konusundaki tutumunun değişmediğini vurguladı.
“İspanya Egemen Bir Ülkedir” Mesajı
Albares, söz konusu açıklamaların neye dayandığını bilmediğini belirterek, mevcut ikili anlaşmaların dışına çıkılmayacağını ifade etti.
İspanya’nın egemen bir ülke olduğunu vurgulayan Albares, ülkesinin dış politika kararlarını bağımsız şekilde aldığını dile getirdi.
Trump’ın Tehdidi Tartışma Yarattı
ABD Başkanı Donald Trump, daha önce yaptığı açıklamada İspanya’nın İran’a yönelik saldırılarda üslerini kullanıma kapattığını söylemiş ve Madrid yönetimini ticari ambargo ile tehdit etmişti.
Trump, ABD Hazine Bakanı’na İspanya ile ticari ilişkilerin kesilmesi yönünde talimat verdiğini ifade etmişti.
Sanchez’den Savaşa Karşı Net Tavır
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise İran ile yaşanan gerilime ilişkin açıklamasında savaşın dünyayı daha güvensiz bir yere sürüklediğini belirtti.
Sanchez, diplomasi ve barışın önemine vurgu yaparak “Milyonlarca insanın kaderiyle Rus ruleti oynanamaz” ifadelerini kullandı.
ABD ile İspanya arasında yaşanan bu açıklama trafiği, iki ülke arasındaki diplomatik gerilimi yeniden gündeme taşıdı.