İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Bir senede bin 1947 can!

Bir senede bin 1947 can!

Adalet Arayana Destek Grubu 2017 yılı içerisinde meydana gelen iş kazalarında hayatını kaybeden işçileri, yayımladığı almanakta kayıt altına aldı. Verilen bilgilere göre bir yıl içerisinde en az bin 947 işçi hayatını kaybetti. Ölen işçilerden 51'nin çocuk olduğu belirtildi.

Adalet Arayana Destek Grubu tarafından hazırlanan ve 1Umut Yayınları'ndan çıkan 'İş Cinayetleri Almanağı 2017', Türkiye'deki işçi cinayetlerini gözler önüne serdi. 28 Nisan'da baskısı tamamlanan ve 1 Mayıs'ta piyasaya çıkan almanak hakkında Damga'ya konuşan Adalet Arayana Destek Grubu üyesi Utkan Yetimoğlu, hedeflerinin işçi cinayetlerine dikkat çekmek olduğunu belirtti. İhmalkarlık sonucu her yıl 2 bine yakın işçinin hayatını kaybettiğini belirten Yetimoğlu, “Bu kazaların en az yarısı önlenebilir kazalar. Önlenebilecek bir ölümün de kaza olmadığını düşünüyoruz. Ortaya çıkardığımız korkuç verilerle de bu cinayetlere dikkat çekmek istiyoruz” diye konuştu.

Ölenlerin 51'i çocuk
Almanakta yer alan bilgilere göre 2016 yılında ulusal basına yansıyan haberlerde yer bulduğu kadarıyla en az bin 924 işçi hayatını kaybetti. 2017'de ise bu acı tablo değişmediği gibi ölümlerde artış oldu. 2017'de de en az bin 947 işçinin hayatının kaybettiği saptandı. Hayatını kaybeden işçilerin en az 51'inin çocuk olduğu belirtildi. Hayatını kaybeden işçilerden birçoğunun göçmen ya da mülteci olması ise ayrıca dikkat çekti. Ölümlerin inşaat ve taşımacılık sektöründe daha yoğun olduğu gözlendi.

Acı hikayeler var
İş cinayetlerinin belleğini tutan almanakta yapılan açıklamada, “Bizler, 'Adalet Arayana Destek Grubu' olarak ailelerin sürdürdüğü mücadeleyi duyulur, görünür kılmak ve iş cinayetleri meselesini ülkenin en önemli gündemi haline çevirmek için her yıl İş Cinayetleri Almanağı çıkarıyoruz. Kitabımız işçi hayatının köşede kalmış soğuk bir haber ve istatistikten daha fazlası olduğunu vurgulamaya çalıştığımız aylık iş cinayetleri raporları; ailelerin adalet mücadelesinden kesitler; aramızdan yavaş yavaş ve sessizce ayrılan meslek hastalıkları mağdurlarının, işçi sağlığı ve iş güvenliği talepli direnen işçilerin ve Suriyeli mülteci işçilerin öyküleri; 'iş kazası' ve meslek hastalıkları nedir, çocuk işçiliği, inşaat suçları ve çizgilerin diliyle iş cinayetleri dosyalarından oluşuyor” denildi.

Giden gitti demedik!
Yayımlanan almanakta ölen işçilerin ailelerinin açıklamalarına da yer verildi. Acılı aileler, “İş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin adalet arayan yakınları olarak işverenlerin daha çok para kazanma hırsı, işçi hayatını kıymetsiz görmeleri ve kamusal denetim sorumluluğu olanların ihmalleri yüzünden sevdiklerimizi, canlarımızı kaybettik. Kaybettiğimiz canımızın emeğinin sökürülmesine alışmıştık da, hayatını çalmayı göze alabilecek kazanç hırsını ve ihmalini düşünmemiştik. “Olan oldu giden gitti!” demedik. Düştük peşine, bütün sorumlular yargılansın istedik. Gidenlere sevgimizi, vefamızı, geride kalan emekçilere saygımızı borcumuz saydık.... Yalnızlığımıza sessizlik mutakabatına rağmen biz yolumuza devam ediyoruz. Bu hakikatimizi paylaşan ve her yıl sebatla, ısrarla mücadeleyi de, iş cinayetlerinin vahim tablosunu da, yapılması gerekenleri görünür kılma gayretini sürdüren dostlarımızın 'Unutturmama' gayretlerine saygılarımızla” ifadelerini kullandı.