Yeni Birlik Gazetesi Gündem 'Bizi dövdüler, elektroşok verdiler!' Gazze filosunun tanıkları İstanbul’da

'Bizi dövdüler, elektroşok verdiler!' Gazze filosunun tanıkları İstanbul’da

Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan Sumud Filosu aktivistleri, uluslararası sularda maruz kaldıkları İsrail müdahalesinin ardından Türkiye’ye ulaştı; ilk tıbbi tespitler elektroşok ve darp izlerini ortaya çıkardı.

İsrail güvenlik güçlerinin operasyonuyla durdurulan Sumud Filosu’nun aktivistleri, sınır dışı edilmelerinin ardından Türkiye’ye ayak bastı. İstanbul’a ulaşan ilk gruptaki insan hakları savunucuları, gözaltı süresince maruz kaldıkları sistematik şiddet ve hak ihlallerini kamuoyuyla paylaştı. Yaşadıkları fiziksel ve psikolojik travmayı aktaran aktivistler, uluslararası hukukun çiğnendiğini vurguladı.

"İsrail’e Hoş Geldiniz" Diyerek Şiddet Uyguladılar

Filoda yer alan ve erken saatlerde sınır dışı edilen İtalyan gazeteci Alessandro Mantovani, İtalyan basınına ve İstanbul'daki yetkililere verdiği demeçte, gözaltı sürecinin başından itibaren ağır bir psikolojik baskı ve fiziksel şiddetle karşılaştıklarını belirtti. Mantovani, Ben Gurion Havalimanı’na sevk edildikleri esnada ellerinin kelepçeli, ayaklarının ise zincirli olduğunu ifade ederek, "Bizleri darp ettiler, tekmelediler ve yumruklarken bir yandan da ironik bir şekilde 'İsrail’e hoş geldiniz' diye bağırdılar" sözleriyle maruz kaldıkları muameleyi özetledi.

İlk Sağlık Kontrollerinde Elektroşok ve Kırık Bulguları

İstanbul’a ulaşan aktivistlerin Türkiye’deki ilk tıbbi muayenelerinde korkunç detaylar gün yüzüne çıktı. Havalimanındaki karşılamanın ardından acil müdahale gerektiren yaralılar, ambulanslarla Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne sevk edildi.

İlk klinik değerlendirmelere göre; bazı aktivistlerin kaburgalarında darp kaynaklı kırık ve çatlaklar tespit edilirken, bazılarının vücudunda ise yakın mesafeden uygulanan elektroşok cihazlarının yol açtığı ciddi yanık ve yaralar görüldü. Sağlık durumları daha stabil olan diğer grup ise detaylı darp raporlarının hazırlanması amacıyla adli tıp kurumuna sevk edildi. Kesin tablonun adli tıp raporlarının tamamlanmasıyla netleşmesi bekleniyor.

"Geri Döneceğiz, Vazgeçmiyoruz"

Uluslararası sularda gerçekleştirilen müdahalenin gayrihukuki olduğunu belirten özgürlük aktivistleri, yaşadıkları ağır işkence ve baskılara rağmen geri adım atmayacaklarını duyurdu. İstanbul’da açıklama yapan bir diğer hak savunucusu, Gazze halkının yalnız olmadığını kanıtlamak için mücadeleye devam edeceklerini belirterek, "Uluslararası sularda alıkonulduk, işkence gördük ve dövüldük. Ancak bu baskılar bizi durduramayacak. Filistin nehirden denize özgürlüğüne kavuşana dek geri dönmeye ve ablukayı zorlamaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.