İstanbul
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Boğaz'da bekleyen tehlike!

Boğaz'da bekleyen tehlike!

İstanbul'da Zeytinburnu açıklarında bekletilen Panama bandıralı Rahmeh adlı gemide, şarbon hastalığı taşıyan büyükbaş hayvanların tutulduğu iddia edildi. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, iddiaların doğru olup olmadığını sordu

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "İçinde yüzlerce şarbonlu hayvancağızın olduğu, Rahmeh adlı Panama bandıralı gemi şu an itibarıyla halen İstanbul Ahırkapı açıklarındadır. Telef olan hayvancıkların çoğunun öğütülerek denize atıldığına dair tarafımıza haberler gelmektedir. Mersin, İzmir ve Bandırma üzerinden yüklerini dağıtarak İstanbul 'a kadar geldiğini tahmin ediyoruz. Şarbon hastalığı göz yumularak yayılmakta, hiçbir yetkili için de soruşturma açılmamaktadır" denildi.

Mehmetçiğe mi yedirilecek?
Mesajın devamında "Alınan haberlere göre gemide her gün onlarca hayvan şarbondan telef oluyor, ölenler de denize atılıyormuş. Bu olay İstanbul'un göbeğinde göz göre göre yaşanıyor. Benzer olay geçenlerde Samsun'da yaşandı, kimse sesini çıkartamadı. Yakında okullar açılacak. Çocuklarınıza bu hayvan leşlerinin yedirilmeyeceğini garanti edebilir misiniz? Mehmetçiklere tükettirilmeyeceğini bilebilir misiniz? Sıradan bir lokantada önünüze sunulmayacağına emin olabilir misiniz?" ifadelerine yer verildi. Görgü tanıklarının ifadesine göre gemiden kötü bir koku yayıldığı bilgisini paylaşan HAYTAP, tekne tutup geminin görüntülerini canlı yayınlayacağını bildirdi.

20 günden beri bekliyor
CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için soru önergesi verdi. İstanbul kıyılarında canlı hayvan yükü taşıyan bir geminin demirli bekletildiği iddiasının kamuoyunda konuşulduğunu söyleyen Şeker, "Ortaya atılan iddia Zeytinburnu'na 1 mil, Bakırköy'e ise 2 mil uzaklıkta, Ahırkapı önlerinde demirlenmiş bir hayvan gemisinin bulunduğuna ilişkindir. Bahse konu iddialara göre Brezilya'dan yola çıkan hayvan gemisi 20 günden fazla bir süredir Ahırkapı önlerinde demirlenmiş durumda beklemektedir" dedi. 

Geminin içinde ne var?
İthal edilen büyükbaşların ithal edildikleri ülkeden Türkiye'ye gelene dek sağlıksız koşullarda barındırıldıklarına ilişkin iddiaların aydınlatılması gerektiğini söyleyen Şeker, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye verdiği soru önergesinde, "İstanbul kıyıları yakınlarında Zeytinburnu'na 1 mil, Bakırköy'e ise 2 mil uzaklıkta, Ahırkapı önlerinde demirlenmiş bir hayvan gemisinin bulunduğu iddiası doğru mudur? İddialar doğru ise geminin çıkış yaptığı ülke neresidir? Geminin taşıdığı yükün içeriği nedir? Geminin taşıdığı yükün ithalatçısı kim ya da kimlerdir? Gemi canlı hayvan yükü taşıyorsa, taşıdığı hayvanların sayısı ve cinsi nedir? Bu hayvanların seçimi ithalatçı firma tarafından mı yapılmıştır? Hayvanların seçiminde Türkiye'den herhangi bir yetkili yer almış mıdır? Gemide taşınan hayvanlara şarbon aşısı başta olmak üzere yapılması gereken önleyici aşılar yapılmış mıdır? Gemi Türk karasularına ne zaman girmiştir? İlgili bölgede ne zamandan bu yana demirlenmiş vaziyette beklemektedir? Geminin kötü kokular yaydığı, bölgede ciddi bir karasinek yoğunluğu gözlendiği iddiaları doğru mudur? Bu iddiaların araştırılması için herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır?" sorularına cevap istedi.