Yeni Birlik Gazetesi Gündem Bölgesel dengeleri değiştirecek zirve: Mekke Anlaşması’nın ilk komite toplantısı Türkiye’de

Bölgesel dengeleri değiştirecek zirve: Mekke Anlaşması’nın ilk komite toplantısı Türkiye’de

Ankara, İslamabad ve Riyad arasında imzalanan tarihi Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın en kritik ayağı olan Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi, ilk zirvesini dev bir heyetle İstanbul’da gerçekleştiriyor.

Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında yakın dönemde hayata geçirilen ve bölgesel güvenlik mimarisini yeniden şekillendiren Mekke Ortak Savunma Anlaşması, uygulama safhasına geçiyor. Anlaşma kapsamında kurulan Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi, ilk resmi değerlendirme ve planlama toplantısı için Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul’da bir araya geliyor.

Devletin Zirve Kurmayları İstanbul'da Masaya Oturuyor

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, kritik zirve üç ülkenin savunma ve diplomasi piramidinin en üst düzey isimlerini buluşturacak. Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu temsil edecek.

Konuk heyetlerde ise Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar, Federal Savunma Bakanı Khawaja Muhammad Asif ve Genelkurmay Başkanı Mareşal Asım Münir yer alırken; Suudi Arabistan tarafını Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Savunma Bakanı Halid bin Selman ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Fayyadh Bin Hamed Al-Ruwaili temsil edecek.

Gündemde Ne Var? Ortak Üretim ve Caydırıcılık Vurgusu

Bölgesel ve küresel güvenlik risklerinin detaylıca ele alınacağı toplantı, üç ülkenin askeri güçlerinin entegrasyonuna ve ortak hareket kabiliyetine odaklanacak. Zirvenin öne çıkan başlıca gündem maddeleri şunlar olacak:

Askeri Birlikte Çalışabilirlik: TSK, Pakistan ve Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri'nin ortak operasyon ve tatbikat imkanlarının geliştirilmesi.

Savunma Sanayii Entegrasyonu: Müşterek araştırma-geliştirme (Ar-Ge) projeleri ve savunma teknolojilerinde ortak üretim modellerinin derinleştirilmesi.

Terörle Mücadelede Müşterek Konsept: Sınır ötesi tehditler ve terör odaklarına karşı ortak istihbarat ve operasyonel çabaların artırılması.

Anlaşmanın Yürütücü Gücü: Sekretarya Yapılanması Şekilleniyor

İstanbul'daki görüşmelerde sadece stratejik hedefler tartışılmayacak; aynı zamanda bu hedefleri sahada uygulayacak kurumsal yapı da inşa edilecek. Bu kapsamda, Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi'nin kararlarını takip edip yönlendirecek kalıcı bir Sekretarya ve bağlı alt mekanizmaların hukuki ve operasyonel çerçevesi çizilecek. Belirlenecek takvimle birlikte ittifakın gelecek dönem yol haritası netleşecek.

"Birimize Yapılan Saldırı Hepimize Yapılmıştır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in 7 Ağustos'ta Mekke'de imzaladığı anlaşma, kapsayıcı bir doktrine dayanıyor. Taraf ülkelerden birine yapılacak askeri tecavüzü tüm taraflara yapılmış kabul eden bu pakt; çatışma yerine barış, istikrar ve ortak caydırıcılığı merkeze alıyor. İstanbul zirvesi, bölgesel sahiplenme anlayışıyla kurulan bu barış ve güvenlik şemsiyesinin kararlılığını bir kez daha tüm dünyaya ilan etmeyi hedefliyor.