17 Ağustos Marmara Depremi’nin 27. yıl dönümünde Bursa’da deprem hazırlığı ve kentsel dönüşüm konuları masaya yatırıldı. Osmangazi Belediyesi öncülüğünde gerçekleşen toplantıda, kentteki riskli yapıların yenilenmesi ve dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması için kamu, vatandaş ve sektör temsilcilerinin iş birliği yapması gerektiği belirtildi.
Toplantının içeriği ve katılımcılar
Osmangazi Kent Konseyi, İMSİAD ve İMSİFED'in katkılarıyla düzenlenen "Kentsel Dönüşüm Ortak Akıl Buluşması" Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gerçekleştirildi. Programda, Bursa’nın deprem riski, mevcut yapı stoku ve kentsel dönüşüm çalışmalarında karşılaşılan sorunlar değerlendirildi.
İlgili kurumlar ve kişilerin değerlendirmeleri
Toplantıda söz alan İMSİAD ve İMSİFED Başkanı Şeref Demir, 17 Ağustos 1999 depreminin ardından geçen süre içinde kentsel dönüşüm alanında gelinen noktanın ele alınması gerektiğini ifade etti. Bursa’nın deprem riski taşıyan kentlerden biri olduğunu vurgulayan Demir, dönüşüm çalışmalarının geciktirilmemesi gerektiğini belirtti.
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ise kentsel dönüşümün tek bir kurumla tamamlanamayacağına dikkat çekti. Aydın, belediyelerin yanı sıra vatandaşların ve müteahhitlerin de sürece katkı sağlaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, ruhsat işlemlerinin hızlandırılması için çalışmalar yürütüldüğünü ve bu süreçlerin 90 gün içinde tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı.
Bursa’nın tarihi ve kültürel dokusunun korunması gerektiğini ifade eden Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Sevim Sakallı, güvenli kentlerin oluşturulmasının toplumun tüm kesimlerinin sorumluluğunda bulunduğunu belirtti. Ayrıca, farklı paydaşların aynı platformda buluşmasının kentsel dönüşümde ortak çözüm geliştirilmesine katkı sağlayacağını vurguladı.
Toplantıda, Bursa’nın depremlere karşı daha hazırlıklı hale getirilmesi ve Osmangazi’de yapı güvenliğinin artırılması amacıyla iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiği mesajı ön plana çıktı.

17 AĞUSTOS MARMARA DEPREMİ’NİN 27’NCİ YIL DÖNÜMÜNDE BURSA’DA DEPREM HAZIRLIĞI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUSU MASAYA YATIRILDI. OSMANGAZİ BELEDİYESİ ÖNCÜLÜĞÜNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN TOPLANTIDA, KENTTEKİ RİSKLİ YAPILARIN YENİLENMESİ VE DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARININ HIZLANDIRILMASI İÇİN KAMU, VATANDAŞ, SEKTÖR TEMSİLCİLERİ VE İLGİLİ KURULUŞLARIN BİRLİKTE HAREKET ETMESİ GEREKTİĞİ VURGULANDI.