Halkı Korku ve Paniğe Sevk Eden Paylaşıma Soruşturma
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Can Ataklı hakkında "nitelikli şekilde yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla iddianame düzenledi. Ataklı hakkında 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Kamu düzenini, toplumsal huzuru ve devlet büyüklerinin güvenliğini hedef alan bilgi kirliliğine karşı hukuk mekanizması devreye girdi. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, Can Ataklı’nın sosyal medya hesabı üzerinden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin entübe edildiği yönündeki paylaşımına yer verildi. Söz konusu paylaşımda resmî bir açıklama olmamasına rağmen kesin bir dille yanlış bilgi yayılması, iddianamede "toplumda korku ve panik oluşturma kastı" olarak değerlendirildi.
İddianamede, dezenformasyonun tanımı ayrıntılı biçimde yer aldı:
“Kamuya zarar verme veya çıkar sağlama kastıyla yanlış, gerçeğe aykırı ve yanıltıcı olarak üretilen, sunulan ve yayılan tüm bilgi türlerini kapsar. Yalan haber, tamamıyla uydurma olmasa dahi gerçek ile yalanın iç içe geçtiği, zarar verme niyeti taşıyan içeriklerdir.”
Ataklı’nın paylaşımı bu tanım kapsamında değerlendirilerek, “kamu barışını bozmaya elverişli nitelikte” olduğuna dikkat çekildi.