Ankara'da düzenlenen Uzlaştırma Ödül Töreni ve Alternatif Çözümlerde 10. Yıl Sempozyumu'nda konuşan Adalet Bakanı Akın Gürlek, uygulamanın başladığı 2017 yılından bu yana 2 milyondan fazla dosyada tarafların uzlaşmaya vardığını kamuoyuyla paylaştı.
Yargı mensupları, bürokratlar ve uzlaştırmacıların bir araya geldiği sempozyumda Bakan Gürlek, uyuşmazlıkların en kısa sürede, düşük maliyetle ve her iki tarafı da tatmin edecek adil yöntemlerle çözülmesinin modern hukukun öncelikleri arasında yer aldığını kaydetti.
Mahkemelerin Dosya Yükü Yüzde 33 Geriledi
Alternatif çözüm mekanizmalarının doğrudan yargı işleyişine yansıdığını vurgulayan Gürlek, 2025 verilerine dikkat çekti. Basit yargılama, seri muhakeme, ön ödeme ve kamu davasının açılmasının ertelenmesi gibi enstrümanların uzlaştırmayla birlikte etkin şekilde devreye sokulması, asliye ceza ile çocuk mahkemelerine açılan yeni kamu davalarında yüzde 33'lük bir düşüş sağladı.
Bu tablonun hakim ve savcıların delil incelemesi gerektiren karmaşık, ağır suç dosyalarına daha geniş zaman ayırmasına zemin hazırladığını belirten Bakan Gürlek, vatandaşların da duruşma süreçlerinde yaşadığı iş gücü ve zaman kaybının önüne geçildiğini ifade etti.
"Alternatif Yöntemler Cezasızlık Anlamına Gelmez"
Uygulamanın kamuoyunda zaman zaman yanlış yorumlanabildiğine değinen Bakan Gürlek, cezasızlık algısına karşı net mesajlar verdi. Alternatif yolların suç fiillerini önemsizleştirmediğini, aksine hangi durumların bu kapsama gireceğinin yasalarla çerçevelendiğini hatırlatan Gürlek, şu değerlendirmede bulundu:
Alternatif çözüm yollarından beklenen faydanın artırılması için uygulamanın geliştirilmesi, kurumlar arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve karşılaşılan sorunların düzenli olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
Onarıcı adaletin merkezinde mağdurun uğradığı maddi ve manevi zararın telafisi ile failin eyleminin sonuçlarıyla yüzleşmesinin yer aldığını belirten Gürlek, sürecin tamamen tarafların rızasına ve gönüllülük esasına dayandığının altını çizdi.
30 Bini Aşkın Uzlaştırmacı Görev Başında
Türkiye genelinde sicile kayıtlı 30 binden fazla uzlaştırmacının görev yaptığı bilgisini paylaşan Gürlek, uzlaşma süreçlerinde yalnızca maddi zararların değil, sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik eden edimlerin de sıklıkla tercih edildiğini söyledi. Sistemin Türk kültüründeki barışçıl çözüm geleneğiyle de örtüştüğünü dile getiren Adalet Bakanı, "Adaletin Yüzyılı" hedefiyle adalet teşkilatının hizmet kalitesini artırmaya dönük yapısal adımların süreceğini belirtti.
Etkinlik, 2025 yılı boyunca uzlaştırma süreçlerinde üstün başarı sergileyen 33 Cumhuriyet başsavcılığı temsilcisi ile en yüksek uzlaşma oranına ulaşan 10 uzlaştırmacıya ödüllerinin verilmesiyle tamamlandı.