İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat: 1.5 trilyon dolar para geldi, ne işe ne de aşa dönüştü

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat: 1.5 trilyon dolar para geldi, ne işe ne de aşa dönüştü

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Twitter hesabından gündeme dair önemli açıklamalar yaptı. Karabat, “1.5 trilyon dolar para geldi, ne işe ne de aşa dönüştü” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, ekonomideki gidişata ilişkin sosyal medya hesabından önemli açıklamalarda bulundu. İktidara yönelik eleştirilerde bulunan Karabat, “Sevgili yurttaşlar, AK Parti’nin bu ülkenin potansiyelini nasıl yerle yeksan ettiğini daha iyi anlamamız açısından sizinle önemli bir veriyi paylaşacağım. Konumuz, Türkiye’ye gelen sıcak paralar.  Hisse senedi, Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve mevduat üzerinden Türkiye’ye gelen sıcak para, 2002-2021 döneminde 1 trilyon 551 milyar doları buldu. Tabloda da göreceğiniz üzere son yıllarda büyük bir ivme kaybı yaşanıyor dedi.


Paralar betona gömüldü

İktidarın Türkiye'ye giren sıcak parayı yanlış değerlendiriğine vurgu yapan Karabat, “2008’de patlak veren mortgage krizi ile birlikte dünyaya paralar saçılmış, Türkiye de payına düşeni almıştı. 2010-2015 arasında yoğun sıcak para girişi oldu. Ama bu paralar betona gömüldü. Yatırıma değil, ranta ve faize dönüşte. Finans sektörünü beslemesi açısından yurt dışından gelen sıcak paranın önemi büyük. Burada işlem gören para, bankacılık sektörü eliyle yatırım kredisi olarak kullandırılır. Ayrıca sermaye piyasalarında güçlenen şirketler, yeni yatırımlara yönelir. Ama AK Parti döneminde gelen 1.5 trilyon dolar sıcak para sanayiye, fabrikalara kaynak olmadı. Türkiye’nin makro verileri yerinde saydı, hatta geriledi. Dünyanın ilk 16’ncı ekonomisiyken, 21’inciliğe kadar düştük. İşsizlik çift haneye demir attı” ifadelerini kullandı.


Paralar heba edildi

Çok sayıda kaynağın heba edildiğinin altını çizen CHP'li Karabat açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi; “1980’de Türkiye dünya ekonomisinden %0,86 pay alırken, 2020’de bu oran %0,85’e geriledi. AK Parti, 1,5 trilyon dolar kaynağı heba etmiştir. Üstüne bir de 128 milyar dolarlık rezervimizi yok etti. Yaklaşık 65 milyar dolarlık özelleştirme geliri de uçtu gitti.
Tüm bu saydığım kaynaklar bitti, yeni yollar aranmaya başlandı. Yabancı merkez bankalarından alınan emanet dövizler, swaplarla verilen diplomatik ödünler, net hata noksanla gelen kirli paralarla Türkiye ekonomisi yüzdürülmeye çalışılıyor.
Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Temiz para” sözü işte bu yüzden Cumhur İttifakı’nı rahatsız etmiştir. Giriştiğiniz kirli ilişkiler Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığını tehlikeye atacak boyuta doğru ilerliyor ve Sn. Kılıçdaroğlu öncülüğünde buna “dur” diyoruz.  Kaynakların adil kullanımı, yatırım ve istihdamın artması, yüksek teknolojili katma değerli üretim için koyduğumuz iradeyi yerine getireceğiz. Sn. Kılıçdaroğlu’nun da dediği gibi, “Temiz para gelirse, kirli para gider.” AK Parti de gidecek. Az kaldı...” dedi.