Yeni Birlik Gazetesi Gündem CHP Malatya il binası önünde atama protestosu ve pankart gerginliği

CHP Malatya il binası önünde atama protestosu ve pankart gerginliği

Malatya'da CHP İl Başkanlığına Hakan Satılmış’ın atanması ve il yönetimi ile bazı ilçe başkanlarının görevden alınması, parti binası önünde protestolara ve gerginliğe yol açtı.

Malatya’da CHP İl Başkanlığına Hakan Satılmış’ın atanmasının ardından bir grup partili, yönetimdeki görev değişikliklerini protesto etmek amacıyla parti binası önünde toplandı. Atama kararına tepki göstererek slogan atan grup ile polis ekipleri arasında, binaya girmek istedikleri sırada kısa süreli bir gerginlik yaşandı. 

Yaşanan protestolar sırasında parti binasına giren Gençlik Kolları üyeleri, dış cepheye CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafının bulunduğu ve üzerinde "Hain" yazan bir pankart astı. Güvenlik güçleri binaya girişleri engellerken, pankartı asan Gençlik Kolları üyelerini de içeriden çıkardı.

SİYASİ PARTİLER KANUNUNA GÖRE ATAMA VE GÖREVDEN ALMA SÜREÇLERİ

2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 19. ve 20. maddeleri uyarınca, siyasi partilerin merkez karar ve yönetim kurulları, tüzüklerinde belirtilen şartlar dahilinde il ve ilçe yönetim kurullarını görevden alma ve yerlerine geçici yönetim kurulları atama yetkisine sahiptir. 

Kanuna göre genel merkezler tarafından alınan bu kararların geçerlilik kazanması için mülki idare amirliklerine ve ilgili seçim kurullarına resmi bildirim yapılması zorunludur. Malatya'da yaşanan ihtilafta, görevden alınan yönetimin resmi tebligat eksikliğine vurgu yapması, hukuki sürecin usulüne uygun yürütülüp yürütülmediği tartışmasını beraberinde getirmektedir.

ESKİ YÖNETİM HUKUKSULUK İDDİASIYLA GÖREVİNE DEVAM ETTİĞİNİ SAVUNDU

Parti binası önünde açıklama yapan ve genel merkez tarafından görevden alınan eski İl Başkanı Barış Yıldız, il başkanlığı binasına gece saatlerinde çilingir yardımıyla girildiğini iddia etti. Herhangi bir mahkeme kararı ya da resmi tebligat bulunmadığını öne süren Yıldız, parti içinde hukuksuzluk yaşandığını savundu. CHP Yeşilyurt İlçe Başkanı Hakkı Ayaz ve Battalgazi İlçe Başkanı Alper Gürsoy da görevden alınmadıklarını belirterek çalışmalarını sürdürmek istediklerini ifade ettiler. Bina önünde bir süre bekleyen partili grup, açıklamaların ardından olaysız şekilde dağıldı.