Yeni Birlik Gazetesi Gündem Çocukların dil gelişiminde erken müdahale şart: uzmanlar ‘Bekle-Gör’ tutumunu eleştiriyor

Çocukların dil gelişiminde erken müdahale şart: uzmanlar ‘Bekle-Gör’ tutumunu eleştiriyor

Uzmanlar, çocuklarda dil gelişimi için erken müdahalenin önemini vurguluyor ve ‘Bekle-Gör’ tutumundan kaçınılması gerektiğini belirtiyor.

Dil ve Konuşma Terapisi (DKT) ile ilgili sorunlar bazı çocuklarda okula başlamadan önce fark edilemeyebiliyor. Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Aşena Karamete Güdül, aileleri ve uzmanları "Bekle-Gör" tutumundan kaçınmaya çağırarak, erken müdahalenin okuma-yazma ve sosyal-duygusal gelişimdeki kritik rolüne dikkat çekti.

Okul öncesi dil gelişimini gözlemlemek önemli

Ailelerin çocuklarının okula başlamadan önce dikkatle gözlemlemesi gereken noktalar arasında dinlediğini anlama, kendini ifade etme ve kelime dağarcığı yer alıyor. Dr. Karamete Güdül, "Sesleri ayırt etme ve hece sayma gibi fonolojik becerilerin temel olduğunu ve buralardaki zorlanmaların erken fark edilmesinin büyük önem taşıdığını" belirtti.

Ayrıca çocukların sosyal dil becerilerini de gözetmelerini öneren Güdül; kaygı duyulması halinde mutlaka bir dil ve konuşma terapistinin değerlendirme yapmasını gerektiğini vurguladı.

Geciktirilmesi gereken durumlar

Aileler tarafından dikkate alınması gereken durumlar arasında alıcı ve ifade edici dil bozuklukları ile konuşma sesi bozuklukları da bulunuyor. Dr. Karamete Güdül, ses kısıklığı gibi durumların da müdahalesinin geciktirilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Erken çocukluk döneminin beyin plastisitesinin en yüksek olduğu zaman dilimi olduğuna dikkat çeken Güdül, zamanında müdahale edilmediği takdirde çocukların akademik olarak geri kalabileceğini ve öz güven kaybı yaşayabileceğini ifade etti.

Kekemelik durumunda ailelere tavsiyeler

Kekemeliği olan çocukların okula başlama sürecinde ailelerin izlemeleri gereken adımları belirten Güdül, öğretmenle iş birliğinin önemine vurgu yaptı. "Öğretmenle durumu paylaşmak, sınıfta esneklik sağlamak ve kapsayıcı bir atmosfer oluşturmak" gerektiğini belirtti.

Ayrıca ailelerin, kekemeliği doğal bir durum olarak görmesi ve mümkünse okul öncesinde bir terapistle birlikte süreci planlaması gerektiğini dile getirdi. Kekemelik bir hastalık değildir diyerek, amacın rahat kekelemek ve yaşam kalitesini desteklemek olduğunu dile getirdi.

Sonuç olarak, Dr. Aşena Karamete Güdül, ailelere ve doktorlara çağrıda bulunarak "Bekle-Gör" tutumundan kaçınılması gerektiğini ve okul öncesi dönemde mutlaka bir uzmandan destek alınması gerektiğinin altını çizdi. Atlas Üniversitesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Merkezi'nin ailelere bu konuda değerlendirme ve yönlendirme desteği sunduğunu belirtti.

ATLAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DİL VE KONUŞMA TERAPİSİ BÖLÜMÜ’NDEN DR. ÖĞR. ÜYESİ...

ATLAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DİL VE KONUŞMA TERAPİSİ BÖLÜMÜ’NDEN DR. ÖĞR. ÜYESİ AŞENA KARAMETE GÜDÜL