Birleşmiş Milletler Genel Kurulu vesilesiyle New York’ta bulunan dünya liderleri, Orta Doğu’da tırmanan gerilimi düşürmek amacıyla kritik bir temasta bulundu. ABD Başkanı Donald Trump’ın ev sahipliğinde düzenlenen ve İran ile bölgesel krizlerin ele alındığı üst düzey toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri ve bölge ülkelerinin temsilcileri katıldı.
Geniş bir katılımla gerçekleşen basına kapalı oturum öncesinde değerlendirmelerde bulunan Trump, bölgesel aktörlerle yürütülen temasların seyrine dair önemli mesajlar verdi.
Trump’tan Erdoğan’a Dikkat Çeken Övgü: "Sert Bir Adam Ama Onu Seviyorum"
Toplantının açılışında konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Gazze’deki insanlık dramını sona erdirmek adına geçen yıl başlatılan girişimleri hatırlatarak masadaki liderlerin çabalarını takdir etti. Konuşması sırasında salonda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı özel olarak selamlayan Trump, Türkiye lideri hakkında samimi ifadeler kullandı.
Erdoğan’ın bölge siyasetindeki kararlı duruşuna vurgu yapan Trump, "Tam bir yıl önce yine bu çatı altında Gazze’deki kanı durdurmak için toplanmıştık. Bugün yine aynı isimlerle bir aradayız. Hemen şurada duran Türkiye’den dostum da aramızda. Kendisi oldukça sert bir liderdir, onunla uğraşmaya gelmez. Ancak gerçekten harika bir insandır," şeklinde konuştu. Gazze’nin geleceğine de değinen ABD Başkanı, bölgenin yeniden inşası sürecinde masadaki ülkelerin ciddi sorumluluklar üstlenmeye hazır olduğunu belirtti.
İran İle Görüşmelerde Müzakere Ve "Yok Etme" Söylemi Bir Arada
İran ile yürütülen diplomatik süreçlere dair bilgi veren Trump, son derece verimli bir görüşme trafiği yönettiklerini savundu. Müzakerelerde önemli bir ivme yakalandığını iddia eden Trump, tarafların bir uzlaşıya varmasının tüm bölge çıkarına olacağını ifade etti. Çözüm takvimine ilişkin tahminini de paylaşan ABD Başkanı, krizin ABD’de yaklaşan ara seçimlerden önce ya da hemen sonrasında sonlanabileceğini dile getirdi.
Diplomatik söylemlerinin yanı sıra sert tonunu da koruyan Trump, Tahran yönetimiyle ya masada anlaşacaklarını ya da anlaşma sağlanamaması halinde radikal adımlar atarak ülkeyi "yok edecekleri" yönündeki tehdidini yineledi. Hürmüz Boğazı’ndaki seyrüsefer güvenliğinin kendi denetimlerinde olduğunu öne süren Trump, Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru ve enerji hatlarının kesintisiz işlemesi için kararlılık vurgusu yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Körfez’deki Sıkıntıları Aşmak İçin Çalışıyoruz"
Toplantının ardından Türkevi’ne geçişi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, diplomatik temasların odağında Körfez bölgesindeki istikrarın yer aldığını söyledi. Bölgesel gerilimin çözümüne ilişkin soruya yanıt veren Erdoğan, "Ona çalışıyoruz ve bu gayretlerimizle bir an önce Körfez'deki sıkıntıları aşabilmek için uğraşıyoruz," dedi. Cumhurbaşkanı, yürütülen çalışmaların kısa sürede somut neticeler vermesini temenni ettiklerini dile getirdi.
New York’a gelmesi beklenen İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile muhtemel bir görüşme ya da ABD tarafıyla üçlü bir temas ihtimaline ilişkin soruya ise Erdoğan, takvimin netleşmediğini belirterek, "Şu anda programda neler var henüz bilmiyorum. Ekibimiz bana bildirecek," değerlendirmesinde bulundu.