Erdoğan, Orta Asya’nın en büyük ekonomisine sahip olan Kazakistan ile ticari ilişkilere değindi. Son 5 yılda ortalama yüzde 5’in üzerinde büyüyen Kazakistan'da 5 bin 500’e yakın Türk şirketinin inşaattan finansa, turizmden bilişime kadar 6 milyar dolara ulaşan yatırımı bulunduğunu belirten Erdoğan, müteahhitlerin üstlendiği projelerin değerinin 30 milyar dolara vardığını kaydetti. Erdoğan, iki ülke arasındaki 10 milyar dolarlık mevcut ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.
Enerji iş birliği kapsamında Kazak petrolünün Bakü-Tiflis-Ceyhan Hattı üzerinden aktarımı konusundaki mutabakatı önemli bulduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Petrolleri ile Kazak muadili arasında petrol ve gaz sahalarının işletilmesine dair belgelerin imzalandığını aktardı.
Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi ve KKTC Vurgusu
Türkistan şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi’ne katıldıklarını ifade eden Erdoğan, yapay zeka ve dijitalleşme imkanlarını içeren "Türkistan Bildirisi"ni imzaladıklarını belirtti. Zirveye Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın da katıldığını dile getiren Erdoğan, önümüzdeki sonbaharda Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek 13. Zirve ile dönem başkanlığının devralınacağını açıkladı.
"İsrail Savaşın Bölge Geneline Yayılmasını İstiyor"
Bölgesel gelişmelere ve yaşanan krizlere değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birtakım hayaller ve ütopyalara kapılan İsrail, bu tahriklerle, bölgemizi kendi hevesleri uğruna ateşe atmaktan çekinmediğini defalarca gösterdi. İsrail istiyor ki; bu savaş bölge geneline yayılsın ve bölgemizdeki pus daha da artsın. Öncelikle İsrail’in kışkırtmalarının etkisiz kılınması sonra da gerçek bir barışın inşa edilmesi şart" dedi. Erdoğan, bölge sorunlarının bölge ülkeleri tarafından çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ankara'da Kritik NATO Zirvesi
7-8 Temmuz tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek olan NATO Liderler Zirvesi’nin ittifak tarihi için kritik öneme sahip olduğunu belirten Erdoğan, yeni dünyada tehditlerin karmaşıklaştığını ve risklerin çeşitlendiğini ifade etti. NATO içinde adaletli yük paylaşımı ve samimi iş birliğinin önemine dikkat çeken Erdoğan, Türkiye’nin tehditlere karşı üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilere de değinen Erdoğan, Türkiye'nin tam üyelik vizyonuna sadık olduğunu, ayrımcı uygulamalara rağmen üyelik teklifine bağlı kalındığını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin içinde yer aldığı yapılara yük olan değil, yük alan bir ülke olduğunu vurguladı.
Savunma Sanayisinde SAHA-2026 ve KAAN Projesi
F-35 konusunda Amerikalı muhataplarla temasların sürdüğünü ve müspet bir netice beklendiğini ifade eden Erdoğan, milli muharip uçak KAAN projesinin ilerlediğini kaydetti. İstanbul’da düzenlenen SAHA-2026 Fuarı’na ilişkin verileri paylaşan Erdoğan, fuarı 150 binden fazla kişinin ziyaret ettiğini, 200’den fazla yeni ürünün tanıtıldığını ve 8 milyar dolarlık iş hacmine ulaşıldığını açıkladı.
Terörle Mücadele ve Silah Bırakma Süreci
"Terörsüz Türkiye" hedefi doğrultusunda Cumhur İttifakı olarak adımlar attıklarını söyleyen Erdoğan, geride kalan 18 ayda TUSAŞ saldırısı dahil pek çok badirenin atlatıldığını belirtti. Meclis komisyonunun uzlaşı temelinde bir yol haritası ortaya koyduğunu ifade eden Erdoğan, "Silah bırakmanın ivmelenmesi için İstihbarat Teşkilatımız çalışıyor" bilgisini paylaştı.
İç Siyaset ve CHP'ye Yönelik Eleştiriler
Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) ayrılarak AK Parti’ye katılan belediye başkanlarının hizmet odaklı açıklamalar yaptığını belirten Erdoğan, CHP içerisindeki koltuk savaşları ve tartışmaların kendilerini ilgilendirmediğini söyledi. Muhalefetin yurt dışındaki vatandaşlara yönelik ifadelerini eleştiren Erdoğan, siyasetin kalitesini artırmaya odaklandıklarını dile getirdi.
Çocuklar İçin Yaş Doğrulama Sistemi ve Nüfus Politikası
Dijital dünyadaki tehditlere karşı tedbirlerin artırılacağını açıklayan Erdoğan, internette 15 yaş altı çocuklar için yaş doğrulama sisteminin hayata geçirileceğini duyurdu. Türkiye'deki nüfus artış oranındaki düşüşe dikkat çeken Erdoğan, "3 çocuk" uyarısının haklılığının ortaya çıktığını söyledi. Aile ve Gençlik Fonu kapsamında bugüne kadar 205 binin üzerinde gencin desteklenmeye hak kazandığını, 140 binin üzerinde gence ise toplam 11,6 milyar lira ödeme yapıldığını açıkladı.
Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarının tamamlandığını belirten siyasi partilere çağrıda bulunarak, darbe kalıntısı anayasadan kurtulmak ve sivil bir anayasa inşa etmek için önyargıların bir kenara bırakılması gerektiğini sözlerine ekledi.