İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni hedefini açıkladı: “2023'te Ay'a gidiyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni hedefini açıkladı: “2023'te Ay'a gidiyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Milli Uzay Programı Tanıtım Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. İlk hedefin Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Ay'a ilk teması gerçekleştirmek ve 2023 sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Ay'a ulaşmak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Uzay Programı'nı açıkladı. İşte satır başları...

-Şimdi sırada Göktürk 3 uydumuz var.Her türlü hava şartlarında yüksek çözünürlüklü görüntü elde edecek bu uydumuzun planlama çalışmalarına devam ediyoruz.

- Doğru zamanda insansız hava aracı (İHA) ve silahlı İHA’ya yatırım yaparak sahada oyunu değiştiren taraf olmayı başardık.

-Şimdi de uzay çalışmalarında doğru zamanlama ile doğru adımları atarak hareket etme kararlılığımızı ortaya koyuyoruz.

FRANSA’YI ELEŞTİRDİ

-Fransa’nın başındaki zat durmadan bana saldırıyor. Senin benimle ne işin var? Sen önce Cezayir’in hesabını ver. Bizim ellerimizde kan yok ama sizde kan var.

- Bugün yeryüzünde adaleti teslim etmenin yolu gökyüzünde güçlü bir şekilde var olmaktan geçiyor.

- (Macron'a...) Bize bu aklı vereceğine kendine sakla. Wagner’ın askerleri var orada, onları çekin ondan sonra konuşalım. Sadece orada eğitim için varız.

- Güçlü ve bağımsız bir Türkiye’nin yerini uzayda da tahkim edeceğiz.

BÜYÜK HEDEFLER SIRADA

- En önemli hedefimiz Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında aya ilk teması gerçekleştirmektir. İnşallah aya gidiyoruz. Ay programıyla iki aşamada tamamlayacağız. 2023 yılı sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi hibrit roketimizle aya ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz.

- 2028’deki ikinci aşamasında ise aracımızı yakın yörüngeye çıkaracak fırlatmayı kendi roketlerimizle gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Böylece uzayda bilimsel faaliyet yapan sayılı ülkelerden biri haline geleceğiz.

- Hilali al bayrağımızla aya göndermenin gururunu milletimize yaşatacağız. İkinci hedefimiz yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edecek ticari bir marka ortaya çıkarmaktır. Üçüncü hedefimiz Türkiye’ye ait bir bölgesel konumlanamaz ve zamanlama sistemi geliştirmektir.

- Dördüncü hedefimiz uzaya erişimi sağlamak ve uzay limanı işletmesi kurmaktır.

- Beşinci hedefimiz uzay havası ya da meteorolojisi denilen alana yatırım yaparak uzaydaki yetkinliğimizi artırmaktır.

- Altıncı hedefimiz Türkiye’yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerini yerden takibi konusunda daha ileri bir seviyeye ulaştırmaktır.

- Yedinci hedefimiz ülkemizde uzay sanayi ekosistemini daha da geliştirmektir.

- Sekizinci hedef bir uzay teknoloji geliştirme bölgesi kurmaktır.

- ODTÜ bünyesinde bir uzay teknoloji geliştirme bölgesi kuracağız.

-Dokuzuncu hedefimiz uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağımızı geliştirmektir.

- Onuncu ve son hedefimiz bir Türk vatandaşını uzaya göndermektir.

- Burada bir şerhim var. Madem ki bir vatandaşımız artık astronot kozmonot kelimelerine bir Türkçe karşılık bulmamız gerekiyor. Dilbilimcilerimize bir çağrıda bulunuyorum gelin Türk uzay yolcularına Türkçe bir isim bulalım.

- Devlet ve millet el ele vererek göklere en çok yakışan ay yıldızlı bayrağımızı hak ettiği yerlere taşıyacağız..