Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyü, 5 Temmuz 1993'te hain terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen katliamın 33. yılında tek yürek oldu. Terörün acımasızca hayattan kopardığı 33 sivil vatandaş için düzenlenen anma programında hüzün ve teröre öfke hakim oldu.
Şehitlik Anıtına Karanfiller Bırakıldı
Anma etkinlikleri kapsamında ilk tören köyde bulunan Başbağlar Şehitlik Anıtı'nda gerçekleştirildi. Protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş, anıtı ziyaret ederek hayatını kaybedenlerin aziz hatırası için dualar etti. Şehitlerin isimlerinin okunduğu esnada duygusal anlar yaşanırken, katılımcılar anıta tek tek kırmızı karanfiller bıraktı.

Köy Meydanında Al Bayraklı Anma
Resmî anma programı ise Başbağlar Köyü Kültür Evi önündeki meydanda organize edildi. Elleri Türk bayraklarıyla meydanı dolduran yüzlerce vatandaş, teröre karşı birlik ve beraberlik mesajı verdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın gür bir sesle okunmasıyla başlayan program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Katliamda şehit düşen köylüler için hep birlikte eller semaya açılarak dualar gönderildi.
Anma töreninde, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, devlet erkânı, siyasiler ve bürokratlar tarafından gönderilen taziye ve anma mesajları okunarak Başbağlar halkının acısı paylaşıldı.

Müzedeki Yarım Kalan Hayatlar Yürek Burktu
Protokol konuşmalarının ardından katılımcılar, Başbağlar Kültür Evi bünyesinde kurulan özel müzeyi ziyaret etti. Katliam gecesi hayatını kaybeden köylülere ait kişisel eşyaların, giysilerin ve hatıraların sergilendiği müze, ziyaretçilere duygu dolu anlar yaşattı. Şehit yakınları, o dönem yaşanan karanlık geceyi ve sonrasındaki adalet mücadelesini bizzat kendi ağızlarından anlatırken, salonda gözyaşları sel oldu.

KARA GECE: 5 TEMMUZ 1993’TE NELER YAŞANDI?
Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçen katliam, 5 Temmuz 1993 akşamı Erzincan kent merkezine 220 kilometre mesafedeki Başbağlar köyünde yaşandı. Köyü basan gözü dönmüş PKK'lı teröristler, önce kadınları bir dere yatağında toplayarak alıkoydu. Evlerdeki altın, para ve değerli ziynet eşyalarını gasp eden terör örgütü mensupları, ardından evleri ateşe verdi.
Katliamın en acı verici anları ise köy camisinde yaşandı. Akşam namazını kılmakta olan 28 erkeği zorla dışarı çıkaran ve köyün hemen yakınındaki boş bir araziye toplayan teröristler, bir süre örgüt propagandası yaptıktan sonra masum köylüleri kurşuna dizdi. Evlerin ateşe verilmesi sonucu alevler arasında kalan 5 kişiyle birlikte toplam 33 sivil katledildi. Olay yerinde yapılan incelemelerde, hain saldırının boyutunu gözler önüne seren yüzlerce boş kovan bulunmuştu.