Yeni Birlik Gazetesi Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan dünyaya sert mesaj: 'Yeni dönemin kurucu aktörü biziz!'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan dünyaya sert mesaj: 'Yeni dönemin kurucu aktörü biziz!'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, SAHA EXPO 2026’nın kapanışında dünyaya ilan etti: "Yeni dönemin aktörlerinden biri Türkiye'dir." 1763 firmanın katıldığı fuarda 8 milyar dolarlık iş hacmine ulaşılırken, 203 yerli ürün ilk kez görücüye çıktı.

İstanbul’da düzenlenen SAHA EXPO 2026, sadece bir fuar değil, Türk savunma sanayisinin küresel bir markası olduğunu kanıtladı. Kapanış programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fuarın bilançosunu paylaştı: 1500’ü yerli, 263’ü yabancı toplam 1763 firma! İmzalanan 182 anlaşma ile tam 8 milyar dolarlık iş hacmi yakalanırken, bu rakamın 6 milyar doları doğrudan ihracat odaklı mutabakatlardan oluştu.

203 Yerli Ürün İlk Kez 'Görücüye' Çıktı

Türk mühendisliğinin ulaştığı son nokta, SAHA EXPO’da somutlaştı. Fuarda, dünyada ilk kez sergilenen 203 stratejik ürün dikkatleri üzerine çekti. Kara, deniz ve havacılık sahalarında geliştirilen bu yeni sistemler, 192 resmi heyet tarafından yakın markaja alındı. Erdoğan, Türk savunma sanayi ekosisteminin artık sadece bölgesel değil, dünya ölçeğinde "güven veren ve tercih edilen" bir yapıya dönüştüğünü vurguladı.

"Yeni Dönemin Kurucu Aktörü Türkiye'dir"

Harp sanayisindeki köklü değişime dikkat çeken Erdoğan, güvenliğin artık sadece fiziksel platformlarla ölçülemediği bir eşiğe gelindiğini belirtti. Yazılımdan sensöre, yapay zekadan otonom sistemlere kadar her alanda Türkiye’nin imzasının olduğunu hatırlatan Erdoğan, şu sözlerle rest çekti:

"Türkiye; Milli Muharip Uçağını, İHA'sını, SİHA'sını, uydu teknolojisini ve insansız deniz araçlarını kendi yapabilen bir ülkedir. İstiklalimize kastedecek her muhasım unsurun bileğini bükecek kudrete ziyadesiyle sahibiz."

"Balıklar Ürküyor" Diyenlere Gönderme: İç Kale Tahkim Ediliyor

Erdoğan, savunma sanayindeki ilerlemeyi eleştirenlere de isim vermeden yüklendi. Geçmişteki "balıklar ürküyor" eleştirilerini hatırlatan Erdoğan, milli bünyenin sağlamlığının iç cephedeki birliktelikten geçtiğini ifade etti. Konuşmasında stratejik bir vurgu yapan Erdoğan, "Terörsüz Türkiye" hedefinin 18. ayına girdiğini ve "iç kaleyi" tahkim etme kararlılığının devam edeceğini belirtti.

Küresel Yıldız: Avrupa’nın En Büyüğü SAHA İstanbul

30 üniversite ve 1300’ü aşkın üye firmasıyla Avrupa’nın en büyük savunma ve havacılık kümelenmesi haline gelen SAHA İstanbul, fuarın başarısının mimarı olarak alkış topladı. Erdoğan, mühendisinden işçisine kadar 100 bini aşkın "vatan evladının" bu başarı hikayesinde payı olduğunu belirterek, tam bağımsızlık hedefine ulaşana kadar durmayacaklarını duyurdu.