İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem DEVA Partili Avşar: Yaralar bir an evvel sarılmalıdır

DEVA Partili Avşar: Yaralar bir an evvel sarılmalıdır

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Diyarbakır Çınar ve Mardin Mazıdağı ilçelerinde meydana gelen yangın dolayısıyla TBMM’ye kanun teklifi sundu.

MUHABİR: Hediye Tarakçı

Yangında 15 can kaybının, 78 yaralının ve çok büyük maddi zararın olduğuna dikkat çeken Avşar, yaraların bir an evvel sarılması ve oluşan zararın tanzimi için ilgili kanuna “geçici madde-28’in” eklenmesi suretiyle değişiklik yapılarak bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

“15 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bir kısmı ağır olmak üzere 78 vatandaşımız yaralanmıştır.”

“20 Haziran 2024 tarihinde Diyarbakır Çınar ve Mardin Mazıdağı ilçelerinde insan hayatını, doğal yaşamı, ekonomiyi ve ekolojik sistemi etkileyen büyük bir yangın meydana gelmiştir” diyen Avşar, şunları söyledi:

“55 bin dekarlık mera, orman ve tarım arazisini kapsayan bir alanda çıkan bu yangında; 15 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bir kısmı ağır olmak üzere 78 vatandaşımız yaralanmıştır. Yapılan ilk tespitlere göre çok sayıda hayvan telef olmuş, bir kısmı kesime gönderilmiş, bir kısmı tedavi altına alınmıştır. Büyük bir bölümünde tahıl yetiştiriciliği yapılan tarım alanlarının üzerindeki ürünler ise yok olmuş ve doğal yaşam büyük zarar görmüştür.”

“Yangında yüzlerce aile evsiz kalmış, geçim kaynaklarını kaybetmiş, elektrik, su vb. altyapıları zarar görmüştür.”

Bu durumun bölgenin tek geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığı olumsuz etkilediğini, biyolojik çeşitliliğine büyük zarar verdiğini aktaran Avşar; “Bununla birlikte yangın birçok yerleşim yerini etkilemiş, yüzlerce ailenin evsiz kalmasına, geçim kaynaklarını kaybetmesine, elektrik, su vb. alt yapılarının zarar görmesine sebep olmuştur. “ dedi.

“Diyarbakır Çınar ve Mardin Mazıdağı ilçeleri ile çevresinin afet bölgesi ilan edilmesi elzemdir.”

Avşar; “55 bin dekarlık alanda hayata, ekonomiye ve ekolojik dengeye büyük zarar veren bu yangın dolayısıyla halkın karşı karşıya kaldığı maddi ve manevi zararların tespit ve tanzimi, ekolojik tahribatın giderilmesi, yaban yaşamın normale dönmesi için yangından etkilenen Diyarbakır Çınar ve Mardin Mazıdağı ilçeleri ile çevresinin afet bölgesi ilan edilmesi elzemdir.” ifadesine yer verdi.

“Afet bölgesi ilan edilen yerlerde vatandaşların maddi ve manevi zararları tazmin edilmelidir.”

Avşar, “Bu kapsamda 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanuna geçici madde eklenerek Diyarbakır Çınar ve Mardin Mazıdağı ilçeleri ile çevresinin afet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir.” dedi.