Yeni Birlik Gazetesi Gündem Dilovası faciasında ilk adımlar: 7 kamu görevlisi açığa alındı

Dilovası faciasında ilk adımlar: 7 kamu görevlisi açığa alındı

Kocaeli Dilovası’ndaki parfüm dolum tesisinde altı işçinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili soruşturma genişliyor. SGK ve İŞKUR’dan yedi kişi açığa alınırken, tesis sahibi kaçarken yakalandı, iki vardiya amiri gözaltına alındı.

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde altı işçinin hayatını kaybettiği parfüm dolum tesisindeki yangına ilişkin soruşturma genişliyor. Olay sonrası Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Kocaeli teşkilatında görevli yedi personel açığa alınırken, tesisin sahibi kaçmak üzereyken Yalova’da yakalandı. İki vardiya amiri gözaltına alınırken, hakkında gözaltı kararı bulunan bir kişinin ise hastanede tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

Bakanlıktan Soruşturma ve Açığa Alma Kararı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, facianın ardından yaptığı açıklamada, olayın tüm yönleriyle araştırılması için iki başmüfettiş ve bir müfettiş görevlendirildiğini duyurdu. Açıklamada, soruşturmanın selameti açısından SGK Kocaeli İl Müdürü, İl Müdür Yardımcısı, Gebze Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü, İŞKUR Kocaeli İl Müdürü, İŞKUR Dilovası Hizmet Merkezi Müdürü, CİMER’den sorumlu şube müdürü ve bir personelin açığa alındığı bildirildi.

Bakanlık, “Olayla ilgili tüm süreç dikkatle takip edilmekte, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için gerekli adımlar atılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Tesis Sahibi Kaçarken Yakalandı

Soruşturmayı yürüten savcılığın talimatıyla harekete geçen polis ekipleri, olay sonrası ortadan kaybolan tesis sahibi K.O.’yu Yalova’da yakaladı. Kaçış hazırlığında olduğu belirlenen K.O.’nun aracında valizler bulundu. Olayla bağlantılı olarak oğlu İ.O. hakkında da yakalama kararı çıkarıldığı öğrenildi.

Vardiya Amirleri Gözaltında

Yangın sırasında görevli olan vardiya amirleri G.B. ve H.E. gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı bulunan bir diğer vardiya amiri T.Y’nin ise Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’nde tedavi altında olduğu ve durumunun ağır olduğu bildirildi.

Faciada 6 İşçi Hayatını Kaybetti

Dilovası Mimar Sinan Mahallesi’nde bulunan iki katlı parfüm dolum tesisinde çıkan yangında, alevlerin kısa sürede büyümesi sonucu altı kişi yaşamını yitirmiş, yedi kişi yaralanmıştı.
Yangında hayatını kaybedenlerin Şengül Yılmaz, Tuğba Taşdemir, Cansu Esetoğlu, Nisa Taşdemir, Esma Gigan ve Hanım Gülekin olduğu belirlendi.

Adalet Bakanlığı Soruşturmayı Başlattı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili adli soruşturmanın hızla başlatıldığını açıkladı. Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında bir başsavcı vekili, iki Cumhuriyet savcısı ve bilirkişi heyeti görevlendirildi.

Validen Açıklama: “İş Yerinin Ruhsatı Var”

Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Vali Aktaş, “Yangın çok kısa sürede kontrol altına alındı. Cumhuriyet savcılığı koordinesinde yangının çıkış nedeni ve işletmenin durumu detaylı biçimde araştırılıyor. İş yerinin ruhsatı var. Olay tüm yönleriyle incelenecek” dedi.