Yeni Birlik Gazetesi Gündem 'Dünya 5’ten büyüktür' diyen Erdoğan’dan Gazze çıkışı: Kurallar yerle bir oldu!

'Dünya 5’ten büyüktür' diyen Erdoğan’dan Gazze çıkışı: Kurallar yerle bir oldu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan ziyareti kapsamında kaleme aldığı 'Avrasya'da Barışın Anahtarı: Türk Dünyası' başlıklı makalesinde küresel sisteme sert eleştiriler yöneltti. "Dünya 5'ten büyüktür" vizyonunu vurgulayan Erdoğan, Gazze'deki insanlık suçlarına dikkat çekerek adil bir dünya düzeni için Türk devletlerinin "bölgesel sahiplenme" rolünü üstlenmesi gerektiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan makalesine, mevcut uluslararası düzenin çatışmacı jeopolitik rekabet, enerji arz güvenliğindeki kırılmalar ve yapay zeka gibi yeni dinamikler karşısında yetersiz kaldığını belirterek başladı. Küresel yönetişim mekanizmalarının ciddi bir reform ihtiyacı içinde olduğunu ifade eden Erdoğan, sistemin artık "meşruiyet tartışması" yaşadığını vurguladı.

"Gazze, Kuralların Erozyona Uğradığının En Acı Örneğidir"

2014 yılında dile getirdiği "Dünya 5'ten büyüktür" ifadesinin bugün her zamankinden daha geçerli olduğunu kaydeden Erdoğan, küresel sistemin adil ve kapsayıcı olma yolunda ilerleme kaydedemediğini belirtti. İsrail'in Gazze'deki saldırılarını örnek gösteren Cumhurbaşkanı, insanlığın ortak değerlerinin ayaklar altına alındığını ve krizlerin ancak "uygulanabilir kurallara" dayalı yeni bir düzenle aşılabileceğini savundu.

Bölgesel Sahiplenme: Türk Devletleri Teşkilatı'nın Rolü

Bölgesel krizlerin çözümünde dış aktörlerden ziyade bölge ülkelerinin kurumsal inisiyatif alması gerektiğine inandığını belirten Erdoğan, "Bölgesel sahiplenme anlayışımız doğrultusunda Türk Devletleri Teşkilatı ile ortak girişimlere her zaman açığız" dedi. Erdoğan, barış diplomasisinde tüm taraflarla güven temelinde diyalog kuran Türkiye'nin ilkeli duruşunun dünya çapında takdir topladığını ifade etti.

Kazakistan ile 15 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi

Makalesinde Kazakistan ile olan derin dostluk ve stratejik ortaklığa özel bir yer ayıran Erdoğan, ekonomik iş birliğinin meyvelerini şu rakamlarla paylaştı:

Mevcut Ticaret Hacmi: 10 Milyar Dolar seviyesine yaklaştı.

Yeni Hedef: 15 Milyar Dolar.

Türk Yatırımları: Kazakistan'a yapılan doğrudan yatırımlar 6 milyar dolara, müteahhitlik projeleri ise 30 milyar dolara ulaştı.

Ankara 2026: Türk Dünyasının Turizm Başkenti

Kültürel bağların önemine değinen Erdoğan, 2026 yılı Turizm Başkenti seçilen Ankara için Kazak vatandaşlarına özel bir davette bulundu: "Kazak kardeşlerimizi Türk dünyasının ortak hafızasını yansıtan başkentimize bekliyoruz."

"Varlar Ağlamıyorsa Dünya Tez Yıkılır"

Hoca Ahmet Yesevi’nin kadim felsefesiyle makalesini sonlandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yoklar doymadığında, varlar ağlamıyorsa dünya tez yıkılır" anlayışıyla bölgede barış, refah ve huzur için sorumluluk almaktan kaçınmayacaklarını bir kez daha tüm dünyaya ilan etti.