Yeni Birlik Gazetesi Gündem Ekmekten sebzeye fahiş fiyat zamlarına bakanlık freni: Cezalar havada uçuştu!

Ekmekten sebzeye fahiş fiyat zamlarına bakanlık freni: Cezalar havada uçuştu!

Ticaret Bakanlığı 2026'nın ilk 4 ayında fahiş fiyat artışı yapan 1258 işletmeye gıda, e-ticaret ve ekmek denetimlerinde 389,5 milyon TL idari para cezası kesti.

Ticaret Bakanlığı bünyesinde haksız ticari uygulamalarla mücadele amacıyla faaliyet gösteren Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, 2026 yılının ilk 4 ayı içerisinde 4 ayrı toplantı gerçekleştirdi. Kurul, bu dönem boyunca gerçekleştirdiği periyodik toplantılarda piyasadaki adil rekabet ortamını korumak ve tüketici refahını bozucu nitelikteki uygulamaları engellemek amacıyla inceleme ve denetimlerini kesintisiz sürdürdü. Yapılan saha denetimleri ve incelemeler sonucunda, fahiş fiyat artışlarıyla mücadele kapsamında 2026 yılının ilk 4 aylık döneminde toplam 1258 işletmeye haksız uygulamaları nedeniyle 389 milyon 430 bin 962,50 TL tutarında idari para cezası uygulandı.

işletmelere ceza yağmuru

Ticaret Bakanlığı ekipleri tarafından yürütülen geniş kapsamlı denetim faaliyetlerinde, haksız fiyat artışlarının sektörel dağılımı da netleşti. Yapılan incelemeler neticesinde, meyve ve sebze ürünlerinde piyasa dengelerine aykırı biçimde olağanüstü fiyat artışı yaptığı belirlenen işletmeler tek tek tespit edildi. Bu kapsamda mevzuata aykırı davrandığı ve fahiş fiyatlama yaptığı belirlenen toplam 330 işletmeye, yasal mevzuat çerçevesinde toplam 215 milyon 115 bin 676,50 TL idari para cezası verildi.

Bakanlık, fahiş fiyat denetimlerini fiziki alanların yanı sıra dijital platformlar ve e-ticaret siteleri üzerinde de yoğunlaştırdı. Yabancı menşeli e-ticaret pazar yerlerine yönelik yürürlüğe giren ithalat kısıtlamalarını fırsat bilen ve bu durumu yerel platformlarda haksız fiyat artışına gerekçe gösteren işletmeler mercek altına alındı. Yapılan incelemeler sonucunda, ithalat kısıtlamalarını bahane ederek yerel platformlarda fahiş fiyat artışı gerçekleştirdiği tespit edilen toplam 840 işletmeye, haksız kazanç ve fiyat artışı sağladıkları gerekçesiyle toplam 151 milyon 718 bin 280 TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Ekmekten Sebzeye Fahiş Fiyat 

Vatandaşların günlük temel gereksinimleri arasında yer alan unlu mamuller ve temel gıda maddeleri de Ticaret Bakanlığı ekiplerinin sıkı denetim ve inceleme süreçlerinden geçti. Ekmek ve simit ürünlerine yönelik gerçekleştirilen denetimlerde, resmi olarak belirlenmiş olan satış tarifesine aykırı şekilde yüksek fiyatla satış yapan toplam 75 işletme belirlendi. Tarifeye aykırı satış gerçekleştiren bu 75 işletmeye toplam 12 milyon 953 bin 700 TL tutarında yasal para cezası uygulandı. Bununla birlikte, temel gıda ve tüketim ürünlerine yönelik yapılan diğer haksız fiyat incelemelerinde fahiş fiyat artışı gerçekleştirdiği kesin olarak tespit edilen 13 işletmeye ise toplam 9 milyon 643 bin 310 TL idari para cezası kesildi.

bayram öncesi sıkı denetim

Ticaret Bakanlığı, yılın ilk 4 ayında yürütülen cezai işlemlerin yanı sıra, önümüzdeki döneme ait denetim stratejisini ve yol haritasını da kamuoyu ile paylaştı. Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan resmi açıklamada, özellikle yaklaşan Kurban Bayramı öncesindeki alışveriş ve seyahat yoğunluğuna dikkat çekildi. Bakanlık açıklamasına göre; alışveriş merkezleri, zincir marketler, gıda ve bayramlık ürün satışı gerçekleştiren tüm perakende işletmeler, vatandaşların bayram seyahatlerini gerçekleştirdikleri otogarlar ve toptan satış merkezleri Ticaret Bakanlığının yakın takibi altında yer alıyor.

Bakanlık yetkilileri, tüketicilerin mağduriyetine yol açabilecek her türlü ticari uygulamanın titizlikle incelendiğini belirtti. Yapılan resmi bilgilendirmede ayrıca, gerçekleştirilen denetimlerde yürürlükteki mevzuata aykırı faaliyet gösterdiği net olarak tespit edilen işletmelere yönelik gerekli idari yaptırımların, mevzuatın bakanlığa verdiği yasal yetki çerçevesinde kararlılıkla ve tavizsiz şekilde uygulanacağının altı çizildi.