‘Ekrem İmamoğlu Çıkar Amaçlı Suç Örgütü’ davasının dördüncü duruşması bugün İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Marmara Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde görülecek. Duruşmada İBB iştiraklerinden Ağaç A.Ş. Satın Alma Müdürü Ümit Polat’ın savunma yapması öngörülüyor.
Dava Süreci ve İddianame
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu’na yönelik yolsuzluk soruşturması tamamlanarak 11 Kasım 2025 tarihinde 3 bin 809 sayfalık iddianame hazırlanmıştı. Hazırlanan iddianamede, İmamoğlu’nun örgüt lideri olduğu belirtilerek 2 bin 430 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Örgüt yöneticisi olarak konumlandırılan sanıklardan Fatih Keleş için 1.542 yıl 8 ay, Murat Ongun için 251 yıl, Adem Soytekin için ise 51 yıl hapis cezası istendi. İddianamede toplamda 402 sanığın farklı suçlardan hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Bugünkü Duruşma
İddianame kapsamındaki dördüncü oturumda, Ağaç A.Ş. Satın Alma Müdürü sanık Ümit Polat’ın savunma yapması bekleniyor. Duruşma 10.00’da başlayacak ve mahkeme salonunda yürütülecek.
İddianamede Yer Alan Detaylar
11 Kasım 2025’te İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı “ihbar eden” sıfatıyla yer alırken; Maliye, İçişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Tarım ve Orman Bakanlıkları, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İBB ve Şişli Belediyesi “suçtan zarar görenler” olarak kaydedildi.
İddianamede ayrıca 16 kişi “müşteki”, 5 kişi “müşteki-şüpheli” ve Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 402 kişi “şüpheli” olarak yer aldı. Örgüt yöneticileri arasında Fatih Keleş, Murat Ongun, Ertan Yıldız, Murat Gülibrahimoğlu, Adem Soytekin ve Hüseyin Gün yer aldı.
İmamoğlu Hakkındaki Suçlamalar
İddianamede, Ekrem İmamoğlu hakkında suç işlemek amacıyla örgüt kurma, rüşvet, suç gelirlerini aklama, kişisel verileri ele geçirme veya yayma, suç delillerini gizleme, kamu malına zarar verme, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma, irtikap, kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık, ihale fesat karıştırma, çevrenin kasten kirletilmesi, Vergi Usul Kanunu, Orman Kanunu ve Maden Kanunu’na muhalefet gibi çok sayıda suçtan toplamda 2 bin 430 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.