Yeni Birlik Gündem Erdoğan-Zelenskiy zirvesi sona erdi! Gündemde savaşın geleceği ve Karadeniz var

Erdoğan-Zelenskiy zirvesi sona erdi! Gündemde savaşın geleceği ve Karadeniz var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nde kabul etti. Görüşmede Rusya-Ukrayna Savaşı, Karadeniz'de güvenlik ve iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi konuları gündeme geldi.

İstanbul'a gelen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmede diplomatik çözüm arayışları, Ukrayna'nın güvenliği ve Karadeniz'deki deniz taşımacılığına ilişkin önemli başlıkları ele aldı.

ziyaretin ilk durağı istanbul

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Türkiye ziyaretine İstanbul'dan başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetiyle kente gelen Zelenskiy'i havalimanında Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler karşıladı.

Ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'ne geçen Zelenskiy, burada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. İki liderin görüşmesi öncesinde resmi karşılama töreni düzenlendi.

Erdoğan ve Zelenskiy'nin görüşmesinde hangi konular ele alındı?

Dolmabahçe'deki görüşmenin en önemli gündem maddelerinden birini Rusya-Ukrayna Savaşı oluşturdu. Savaşın sona erdirilmesine yönelik diplomatik girişimler, bölgesel güvenlik ve Karadeniz'deki gelişmelerin liderler tarafından değerlendirilmesi bekleniyordu.

Türkiye ile Ukrayna arasındaki mevcut iş birliğinin daha ileriye taşınması da görüşmenin önemli başlıkları arasında yer aldı.

İletişim Başkanı Burhanettin Duran'ın açıklamasında da iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için atılabilecek adımların ele alınacağı belirtilmişti. Ayrıca savaşın bölgesel ve uluslararası etkilerinin de gündemde olacağı aktarılmıştı.

Zelenskiy İstanbul'a gelir gelmez gündemini açıkladı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İstanbul'a ulaşmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye ziyaretinin önceliklerine ilişkin bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştireceği temasların önemine değinen Zelenskiy, Ukrayna'nın güvenliğinin güçlendirilmesi, Türkiye ile devletler arası ilişkilerin geliştirilmesi ve diplomatik çözüm yollarının değerlendirilmesi üzerinde durdu.

Zelenskiy ayrıca Karadeniz'deki deniz taşımacılığı konusunun da görüşmelerde ele alınacağını duyurdu. İstanbul programında Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşmenin de bulunduğunu bildirdi.

Zelenskiy'den yeni kararlar mesajı: Kasım ayına dikkat çekti

Ukrayna lideri, Türkiye ziyareti öncesinde yayımladığı görüntülü mesajında diplomatik temasların devam edeceğini ve yeni adımlar üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı.

Ukrayna'nın hava savunma kapasitesini artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Zelenskiy, Türkiye'de gerçekleştireceği görüşmelerin önemine işaret etmişti.

Kasım ayında uzun süredir gündemde bulunan diplomatik görüşme formatlarına ulaşılabileceğini düşündüklerini ifade eden Zelenskiy, mevcut diplomatik fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Zelenskiy'den ABD ve Putin açıklaması

Ukrayna Devlet Başkanı'nın gündeminde ABD'nin Rusya politikasına ilişkin değerlendirmeleri de vardı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilişkilerini kamuoyu önünde olumlu şekilde yansıtmasının Moskova üzerindeki baskıyı azaltabileceğini savunan Zelenskiy, Washington yönetiminin savaşta saldırgan tarafın kim olduğunu göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi.

Arabuluculuk sürecine ilişkin değerlendirmesinde ise Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını hatırlatarak tarafsızlık konusundaki yaklaşımını dile getirdi.

Karadeniz'deki güvenlik ve diplomasi trafiği öne çıkıyor

İstanbul'daki Erdoğan-Zelenskiy görüşmesi, Karadeniz'in güvenliği açısından da önem taşıyor. Bölgedeki deniz ulaşımı, ticari sevkiyatların güvenliği ve savaşın uluslararası etkileri Türkiye'nin yakından takip ettiği konular arasında bulunuyor.

Zelenskiy'nin özellikle deniz taşımacılığına dikkat çekmesi, Karadeniz'deki gelişmelerin görüşmelerdeki ağırlığını ortaya koydu.