Yeni Birlik Gazetesi Gündem Faili meçhul dosyalar için özel daire başkanlığı kuruldu

Faili meçhul dosyalar için özel daire başkanlığı kuruldu

Adalet Bakanı Akın Gürlek, ceza adalet sisteminin etkinliğini artırmak amacıyla bünyesinde "Faili Meçhul Suçları Araştırma" biriminin de yer aldığı 7 yeni daire başkanlığı kurulduğunu açıkladı.

Adalet Bakanlığı, ceza adaleti sisteminde ihtisaslaşmayı derinleştirecek ve toplumsal vicdanı yaralayan dosyaların aydınlatılmasını hızlandıracak dev bir yapısal reforma imza attı. 

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösterecek 7 ayrı daire başkanlığının kurulduğunu duyurdu.

 Yeni yapılanma; terörden örgütlü suçlara, dijital dezenformasyondan afet süreçlerine kadar geniş bir yelpazede yargısal süreçlerin koordinasyonunu sağlayacak.

Kurulan birimler arasında en dikkat çekeni "Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığı" oldu. Bakan Gürlek, bu birimin özellikle "Gülistan Doku soruşturması" gibi toplumda derin iz bırakan dosyaların aydınlatılması için kurumsal kapasiteyi güçlendireceğini vurguladı. Bu yeni başkanlık, faili meçhul kalan dosyalarda soruşturma birimleri arasındaki kopukluğu gidererek verimli bir eşgüdüm mekanizması yürütecek.

Adaletin Yüzyılı için 7 yeni ihtisas birimi

Bakan Gürlek’in açıklamasına göre hayata geçirilen diğer birimler ise şunlar: 

Adli Emanet, Doğal Afet ve Kazalar, Kamu Düzeni, Dijital Ortam Güvenliği ve Dezenformasyonla Mücadele, Örgütlü, Narkotik ve Ekonomik Suçlar, Terör Suçları ile Terörizmin Finansmanı ve Aklama Suçları Daire Başkanlıkları

Bu birimlerin temel hedefi, suç türlerine göre uzmanlaşmış kadrolar aracılığıyla adaletin daha hızlı ve etkin tecellisini sağlamak olarak belirlendi.