İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Fatih Altaylı, Tolga Şardan’ın tutuklanmasını gazetecilere 'gözdağı' olarak gördü: Ne yazarsa doğrudur

Fatih Altaylı, Tolga Şardan’ın tutuklanmasını gazetecilere 'gözdağı' olarak gördü: Ne yazarsa doğrudur

Gazeteci Fatih Altaylı gazeteci Tolga Şardan'ın tutuklanmasına ilişkin yorumlamalarda bulundu.

MUHABİR: Aydın Ozan Demir

T24 yazarı ve gazeteci Tolga Şardan, "MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı nedeniyle "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" iddiasıyla suçlanmış ve gözaltına alınıp tutuklanmıştı.

Gazeteci Fatih Altaylı Şardan'ın tutuklanmasına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Altaylı kişisel internet sitesinde "Gözdağı, mesaj" başlıklı yazısında Şardan’ın tutuklanmasını gazetecilere 'gözdağı' olarak gördü.

"Bana göre Tolgan Şardan ne yazarsa doğrudur" diyen Altaylı şu yorumu yaptı:

Gözaltına alınıp, ardından tutuklanmasına neden olan MİT’in Adliyelerle ilgili bir rapor hazırlayıp, Cumhurbaşkanı’na sunduğu yolundaki haberi de okudum.

"Engelleme amaçlı olarak sızdırıldığını düşündüm"

Haberin doğru olmadığını düşünmek bir yana, haberin Saray kaynaklı olduğunu, toplumda ciddi bir huzursuzluk yaradan adalet meselesinde Cumhurbaşkanı’nın da rahatsızlığını belgelemek ve adaletteki sorunların Cumhurbaşkanlığına gölge düşürmesini engelleme amaçlı olarak sızdırıldığını düşündüm.

Açıkçası böyle bir raporun varlığı, umut verici bir gelişme olarak görülebilirdi. Ancak Şardan bu haberin gerçek dışı olduğu iddiası ve “doğru olmayan bir bilgiyi alenen yaymak” suçlamasıyla tutuklandı. Zaten artık iki suç var. Ya “halkı kin ve düşmanlığa tahrik”ten tutuklanıyorsunuz ya da “doğru olmayan bilgiyi alenen yaymak” suçundan.

"Sayıları giderek azalan gerçek gazetecilere mesajdır"

Tolga Şardan bu haberinin doğruluğunu kanıtlayan belgeleri sunsa bu kez de “devletin gizli kalması gereken belgelerini yayınlamak” suçundan tutuklanacaktı. Kesin. Beyzbol şapkalarının içindeki etikette yazar “One size fits all” diye. Yani “Her bedene uyan tek ölçü” diye. Küçük ayarla her kafaya oturur. Bu suçlamalar da aynen öyle. Herkese uydurulabiliyor.

"İşin iktidar açısından vahim olan tarafı ise..."

Tolga Şardan’ın tutuklanması aslında gazetecilere gözdağıdır. “Haber yapmayın, başınıza bela almayın” Sayıları giderek azalan gerçek gazetecilere, hakiki muhabirlere mesajdır. Mesaj Timur Soykan’adır, Murat Ağırel’edir, İsmail Saymaz’adır, Çiğdem Toker’edir, hâlâ gazetecilik yapmaya çalışan kim varsa onadır. İşin iktidar açısından vahim olan tarafı ise artık neyin lehlerine, neyin aleyhlerine olduğunu bile ayırt edemeyecek hale geldiklerinin ortaya çıkmasıdır.

"Şardan’ın gazeteciliğine güvenmeye devam edeceğim"

Cumhurbaşkanı’nın lehine olan bir haberi, niyeyse Cumhurbaşkanı’nın aleyhine bir gelişmeye çevirmeyi başarmışlardır. Bilmeyerek yaptılarsa “enayiliktir”. Bilerek yaptılarsa “hainlik”. Ben kendi adıma Tolga Şardan’ın gazeteciliğine güvenmeye devam edeceğim. Kimin yalan bilgiyi alenen yaymakta olduğunu ise en iyi zaman gösterecektir, siyasi güç ya da siyasallaşmış yargı gücü değil…