Yeni Birlik Gündem Fatma Betül Sayan Kaya fon soruşturmasında tutuklandı

Fatma Betül Sayan Kaya fon soruşturmasında tutuklandı

Fon soruşturması kapsamında adliyeye sevk edilen eski Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, nöbetçi sulh ceza hâkimliğindeki sorgusunun ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terörizmin Finansmanı ve Aklama Suçları Soruşturma Bürosu tarafından sermaye piyasalarındaki usulsüz işlemlere yönelik yürütülen geniş kapsamlı fon soruşturmasında mahkeme nihai kararını verdi. 

Savcılık sorgusunun ardından "Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet" ile "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" suçlamalarıyla tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hâkimliğine sevk edilen eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya tutuklandı. 

Hâkimlik sorgusu tamamlanan Kaya, güvenlik önlemleri altında Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edildi.

Aynı soruşturma kapsamında mahkemeye çıkarılan Kaya'nın eşi İlyas Kaya ile eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül hakkında ise adli kontrol kararı uygulandı. Nöbetçi hâkimlik, iki şüpheliyi yurt dışına çıkış yasağı ve belirli aralıklarla imza verme yükümlülüğü şartıyla serbest bıraktı.

SPK raporundaki tespitler ve TCK 220 kapsamındaki suçlama

Soruşturma dosyasında yer alan Sermaye Piyasası Kurulu inceleme raporları ve savcılığın tutuklamaya sevk yazısında, Özata Denizcilik (OZATD) hisseleri üzerindeki işlemler kritik delil olarak değerlendirildi. İncelemelerde, Kaya'nın piyasayı etkileyebilecek nitelikteki kamuya açıklanmamış içeriden bilgilere (insider trading) eriştiği ve tasfiye kararından hemen önce hisse devri gerçekleştirdiği kaydedildi.

Hukuki süreçte 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesinde düzenlenen "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" suçu, hiyerarşik yapı içerisinde süreklilik arz eden suç faaliyetlerini kapsıyor ve iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası öngörüyor. 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 106. maddesindeki bilgi suistimali hükümleriyle birleşen dosyada hâkimlik, kuvvetli suç şüphesini gösteren somut deliller ile delilleri karartma riskini göz önünde bulundurarak tutuklama tedbirinin ölçülü olduğuna hükmetti. Adli kontrol şartıyla serbest kalan diğer şüpheliler yönünden de mali hareketlerin ve dijital kayıtların adli incelemesi sürüyor.