İsrail’in Suriye Politikası Eleştirildi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, El Salvador Dışişleri Bakanı Alexandra Hill Tinoco ile Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında bölgesel gelişmeleri değerlendirdi. Fidan, İsrail’in Suriye’ye yönelik son saldırılarını, barış ve istikrarı hedef alan adımlar olarak nitelendirdi.
“Bölgede güvenlik ortamını zayıflatmaya yönelik her adımı yakından takip ediyoruz” diyen Fidan, saldırıların yalnızca Suriye değil, tüm bölge için tehdit oluşturduğunu belirtti.
Türkiye’den Açık Uyarı: Güvenlik Bozulursa Gereken Yapılır
Hakan Fidan, İsrail'in şiddet kullanarak bölgeyi zayıflatma çabalarının Türkiye tarafından milli güvenliğe tehdit olarak değerlendirileceğini ifade etti. “Diplomasinin konuşulabileceği her alan açık. Ancak güvenlik çizgisi aşılırsa Türkiye müdahale hakkını kullanır” dedi.
Süveyda’daki Gelişmeler Yakından Takip ediliyor
Suriye’nin Süveyda kentinde yaşanan son çatışmalara da değinen Fidan, sahadaki karmaşık yapıların istismara açık olduğunu vurguladı. “Dürziler, Bedeviler veya diğer etnik gruplar, kaotik ortamları fırsat olarak değerlendirmemeli. Devlet otoritesinin bu süreçte yapıcı bir şekilde sahada bulunması elzemdir” ifadelerini kullandı.
Vize Serbestisi Hedefi Korunuyor
Avrupa Birliği ile devam eden vize süreçlerine de değinen Fidan, mevcut kararları olumlu ancak yetersiz bulduklarını söyledi. Türkiye’nin hedefinin vize serbestisi olduğunu belirten Fidan, müzakerelerin diplomatik kanallar üzerinden sürdüğünü ifade etti.
İstanbul'da Yoğun Diplomasi Haftası
Fidan, bu hafta İstanbul’un hem Rusya-Ukrayna barış süreci hem de İran ile Avrupa ülkeleri arasındaki nükleer müzakereler için diplomatik merkez olacağını duyurdu. Türkiye'nin küresel meselelerde denge sağlayan rolünün altını çizdi.