Yeni Birlik Gazetesi Gündem G20 Zirvesi’nde flaş görüşme! Erdoğan ve Macron bir arada

G20 Zirvesi’nde flaş görüşme! Erdoğan ve Macron bir arada

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile bir araya geldi.

MUHABİR: Bülent Çolakoğlu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren G20 Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, küresel ölçekte devam eden yapısal krizlere dikkat çekti. 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin merkezinde yer alan “kimseyi geride bırakmama” ilkesine rağmen, dünya genelinde her 10 kişiden birinin hâlâ aşırı yoksullukla mücadele ettiğini vurguladı.

Kalkınma Yardımlarındaki Düşüş Afrika İçin Tehlike Sinyali

Erdoğan, küresel kalkınma yardımlarının 2024 yılında yüzde 9 oranında azaldığını ve bu düşüşün 2025’te yüzde 17’ye kadar ulaşabileceğini belirtti. Bu gerilemenin özellikle Afrika kıtası açısından derin kayıplara yol açabileceği uyarısında bulunan Erdoğan, küresel adaletsizliklerin büyümesine karşı önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.

Sadece Az Gelişmiş Ülkeler Değil, Tüm Ekonomiler Etkileniyor

Küresel krizlerin yalnızca az gelişmiş ülkeleri değil, gelişmiş ekonomileri de derinden etkilediğini ifade eden Erdoğan, bu sınamaların bütüncül ve eşgüdümlü çözümler gerektirdiğini söyledi. Ekonomik dayanışmanın artık bir seçenek değil, zorunluluk olduğunu vurguladı.

“Ticaretin Rolü Değişti, Yeni Politika Araçlarına İhtiyacımız Var”

Erdoğan, küresel finans krizinden önce ticaretin büyümenin temel motoru olduğunu ancak kriz sonrası dönemde bu rolün zayıfladığını belirtti. Uluslararası ticaretin yeniden canlanması için daha köklü iş birliklerine, yenilikçi politika araçlarına ve sürdürülebilir tedarik zincirlerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.